Дончев: Понякога полицейският патрул е неизбежен за пращане на децата в училище

Дончев: Понякога полицейският патрул е неизбежен за пращане на децата в училище

"Има държави, в които при нежелание на дадено семейство да праща детето си на училище, то се извозва с полицейски патрул. Така беше и в България по времето на зрелия социализъм. Аз не съм убеден, че трябва да прилагаме точно тази мярка, но има ситуации, в които представителите на държавата, на структурите на Министерството на образованието – директор, учител, социални работници, когато трябва да влязат в дадено домакинство да видят защо децата не ходят на училище, да не могат да го направят, ако не са ескортирани от полицейски патрул." Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира в четвъртък пред БНР една от мерките, предвидена в новия механизъм, чрез който институциите ще издирват и пращат всяко дете в училище.

Както заяви министър-председателят Бойко Борисов при представянето на механизма във вторник, държавата ще задължи всички деца не просто да посещават училище, но и да излизат от там ограмотени.

Образованието е един от приоритетите ни, подчерта Томислав Дончев и обясни, че са нарекли този механизъм "магистрала на знанието" по аналогия с други успешни управленски приоритети на ГЕРБ – строежа на пътна инфраструктура.

"Механизмът за съвместна работа на институциите, чрез който да се вкара и задържи всяко дете в образователната система, се нарича "магистрала на знанието", защото магистралата е символ на бързо придвижване и освен това е алюзия с предишни приоритети, от които не сме се отказали и които са свързани с тежката инфраструктура. Не можем да противопоставяме образованието на тежката инфраструктура. Трябва да се случват и двете, но ясен фокус този път имаме върху образованието. Ако има инвестиция, която е дългосрочна и с твърда възвръщаемост, не говоря само за пари, това са инвестициите в наука и образование", каза той.

"Има много дефицити въобще в системата на образование в България, защото ние говорим и за професионалното образование, и за висшето образование, където има много какво да се прави, но за мен големите проблеми са на входа на системата. Ако се оказва, че много българчета не попадат или отпадат от системата, не са в клас, а са някъде другаде, това е дългосрочен проблем, защото след 10, след 15 години един човек, който не може да чете и да пише, да смята, който не е грамотен, шансовете му за реализация на пазара на труда са нулеви, шансовете му за адекватна интеграция в обществото също са почти нулеви. Вариантите са или той да бъде клиент на социалната система, или да бъде клиент на полицията и на прокуратурата", обясни вицепремиерът Дончев, който отговаря за образованието.

Споделяне

Още по темата

Още от България