Дончев: За ГЕРБ са най-изгодни избори веднага, но има нужда от рестарт

"Предложенията за конституционни промени не са импровизация"

Дончев: За ГЕРБ са най-изгодни избори веднага, но има нужда от рестарт

За ГЕРБ е по-изгодно да има избори веднага, но нужда от рестарт на системата има и това е безспорен факт. За първи път има енергия за свикване на Велико народно събрание. Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев в събота пред бТВ по повод обявените преди ден от премиера Бойко Борисов идеи за рестарт на политическата система с избори за Велико Народно събрание и нова конституция на фона на продължаващите повече от месец протести с искане за оставки на правителството и главния прокурор Иван Гешев.

Промените в конституцията готвени няколко седмици

Според Дончев демокрацията е в криза и голяма част от българските граждани не са запознати как функционира държавата и нямат доверие в институциите. Той допълни, че предложенията за конституционни промени са подготвяни няколко седмици преди премиерът Бойко Борисов да ги обяви публично.

"Това не е импровизация. Преди около пет години ГЕРБ реши, че е време да започне да подготвя подобни промени. Това е нещото, от което хората имат нужда. Настоявам, че всеки един, който твърди, че не това са нещата, от които има нужда – да отговори защо", посочи Дончев и уточни, че с този ход ГЕРБ не се опитват да спечелят време и уточни, че от партийна гледна точка – оставането на представителите на управляващата партия в Министерския съвет е вредно. 

Избори веднага най-изгодни за ГЕРБ

"За нас е най-изгодно да има избори веднага. С една оставка нищо няма да се промени. Ще сменят фигурите и след това ще бъде същото с няколко различни нюанса. В изказването на премиера от вчера, той потвърди, че в момента, когато Народното събрание вземе решение за ВНС – той ще подаде оставка в същия ден", обясни Дончев.

Той беше категоричен, че ако това стане факт, той няма да замести Борисов на поста министър-председател, защото е политически обвързан, а следващият кабинет трябва да бъде с експертен профил. По-думите му още през ноември тази година може да има парламентарни избори.

"Да се намали броят на депутатите и да се извършат други промени – категорично има нужда от промени в конституцията", така Дончев отговори на упреците, че не е необходимо свикването на ВНС, за да се реализират предложенията на Борисов. Той обясни, че чрез предложението за по-малко депутати се цели да има по-ярки личности и хората да познават представителите си в парламента.

"Христо Иванов се фиксира в персони, а най-важни са правилата"

Дончев коментира и критиките от съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов и допълни, че той е прав в редица негови твърдения, но имат спорове за технологията как да бъде постигната справедливост. "Той често обича да се фиксира върху персони, а това не е част от целия разказ. В демокрацията най-важни са правилата, по които функционира една система", допълни Дончев. 

Относно реформата в съдебната система и отхвърлените предложения на Иванов от времето, когато беше правосъден министър, Дончев посочи, че тогава не е имало парламентарна подкрепа от останалите партии. 

"Г-н Иванов, докато беше министър в правителството на "Борисов" 2 получаваше подкрепа от нашата парламентарна група и целия кабинет. Предложенията могат да бъдат и по-смели. Какви промени ще гласува едно Велико народно събрание – ще си реши самото то. Това е форматът, който съответства на очакванията на хората", посочи вицепремиерът.  

Споделяне

Още по темата

Още от България