Дончев: Защо премиерът да не бъде емоционален?

Дончев: Защо премиерът да не бъде емоционален?

"Защо отнемате правото на премиера да бъде емоционален? В политиката има и страсти, и емоции. Не можем да отнемаме правото на един политик да бъде емоционален".

Така вицепремиерът Томислав Дончева коментира пред Нова телевизия словесните сблъсъци между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов от последните дни. Двамата се скараха, след като държавният глава за пореден път разкритикува правителството за сделката за изтребителите F-16 и за идеята за независим прокурор, който да разследва главния. Радев обяви още при назначаването на Иван Гешев за шеф на държавното обвинение, че ще започне консултации за промени в конституцията за мястото на прокуратурата.

Борисов реагира остро на критиките му. Той заяви, че президентът се държи като лидер на опозиционна партия, нарече го двуличен човек и каза, че когато бил командир на ВВС падали самолети и хеликоптери. Радев отговори, че в кариерата си не е губил хора и техника.

"Трудно е да се направи адекватен политически прочит на всички анонси, но мога да извлека две неща – едното е тоталната политическа ненавист по отношение на правителството, което е вид позиция, дори да не я приемам. Втората е скрито желание президентът да бъде конструктор на нещо като нова Тройна коалиция. Това усетих", коментира Дончев.

Според него е хубаво да има здравословно напрежение между институциите. Такава била и конституционната идея за разделението на властите и така можели да се контролират взаимно.

"В политиката да флиртуваш с хейта или с омразата е много опасна технология, защото тя може да доведе до скорошни ползи, но в дългосрочен план е опасна", заяви още Дончев.

Споделяне

Още от България