Дончева: Бизнесът трябва да спре да бъде третиран като свой и чужд

Дончева: Бизнесът трябва да спре да бъде третиран като свой и чужд

"Изразяваме нашата тревога от третирането на бизнеса като "наш“ и "ваш“, и търсим в лицето на работодателските организации и синдикатите партньори за реализиране на идеите ни в рамките на бъдещото Народно събрание“. Това каза Татяна Дончева по време на среща на представители на коалиция "АБВ – Движение 21“ с ръководството на Българска стопанска камара в понеделник.

Татяна Дончева представи основните акценти в политическата платформа на коалицията. Сред тях са радикална съдебна реформа, изграждане на електронно правителство в рамките на една година чрез прилагане на естонския модел, създаване на централизиран орган за обществени поръчки над 100 000 лв. и гарантиране качеството на законодателството чрез нов Закон за нормативните актове.

От своя страна, председателят на УС на БСК Сашо Дончев изтъкна необходимостта от драстично намаляване на държавната намеса в икономиката. Според него, за качественото подобряване на живота в България са необходими три неща: 1. Защита на индивидуалните права; 2. Защита на частната собственост; 3. Защита на конкуренцията. "Електронното правителство е критично важно за бъдещето на обществото“, категоричен бе Сашо Дончев.

Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев подкрепи идеята на коалиция "АБВ – Движение 21“ за подобряване качеството на законодателството, като подчерта необходимостта и от последваща оценка на въздействието на вече влезли в сила нормативни актове. Данев обърна внимание върху факта, че регистърът на обществените поръчки е непълен, не съдържа част от задължителната за деклариране информация, при това не позволява автоматично извличане на справки с цел анализ и по-добър контрол и прозрачност при разходването на публичните средства. Изпълнителният председател на БСК постави акцент и върху необходимостта от реална децентрализация на управлението и финансова самостоятелност на общините.

*Предизборна кампания 2017. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление

Споделяне

Още от Избори 2017