Дончева: Мафията ръководи държавата. Управляващи, опозиция и президент са подчинени на Цацаров

Татяна Дончева

И кабинетът, и опозицията, и президентът са подвластни на главния прокурор Сотир Цацаров и ще направят това, което иска той. Това каза в четвъртък в интервю за бТВ лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева. Тя заключи също, че "мафията ръководи държавата".

Според нея, за да има ефективност в борбата с корупцията, трябва да има държавници, смятащи, че тя е бич.

Дончева обясни, че истинска съдебна реформа у нас няма, тъй като тя не е била никога приоритет на настоящото правителство. И отново повтори, че уж независимите власти са под влияние на главния прокурор и приведе аргументи за твърдението си.

"Първо, вкараните изменения на НПК, приети при условия на пълна тишина - и от управляващи, и от опозиция, и от медиите. Нито една медия не отрази в какво се състоят тези промени. Второ, посегателството върху Бюрото за контрол на СРС. Това показва недвусмислено, че Бюрото е считано за нежелано, пречи на управляващите и на тези, които осъществяват контрола върху ситуацията", каза Дончева.

Третото основание да смята така е отношението към председателя на ВКС Лозан Панов, "който вече е подет от Сметната палата, от НАП за лични финансови ревизии. Това означава, че продължава натискът да се оттегли. Той е чуждо тяло в концепцията на управляващите за контрол над съдебната система".

"Това говори, че управляващите и детето-чудо с големите килограми (очевидно става дума за депутата от ДПС Делян Пеевски), което е в комбинация с тях, са овладели напълно системата", заключи Дончева.

Според лидера на Д 21 Бюрото за контрол на СРС е успяло за две години да свърши работата на ефективен механизъм срещу злоупотреби. "Оттам не се задоволяват службите да им дадат доклад дали по тяхна преценка нещата са законни, а проверяват до дупка какви материали е имало, за да бъде подложен някой на незаконно подслушване", смята тя.

"От друга страна пък промените в НПК са толкова драстично погазващи не просто правата на човека, но и търсенето на истината и възпрепятстването на злоупотребите с права срещу всякакви хора", смята Дончева.

Тя обаче отбеляза, че парламентарната опозиция не е казала нищо, дори е отказала да обжалва в Конституционния съд. "Защото не може. И не знае. И не иска", допълни тя.

Говорейки за опозицията, тя не пропусна да отбележи, че идеите на социалистите за агенция "Антикорупция" е паралелно МВР.

"Това е паралелно МВР. Докато спите по време на лятото, врагът не спи - Цацаров организира президента, парламентарното мнозинство и опозицията, за да получи функции, с които да злоупотребява срещу вас", заключи Татяна Дончева.

Споделяне

Още по темата

Още от България