Дончева: Пеевски и Моника Йосифова продължават да раздават парите в Българската банка за равитие

Дончева: Пеевски и Моника Йосифова продължават да раздават парите в Българската банка за равитие

“Не може Делян Пеевски и Моника Йосифова заедно с техните протежета да продължават да раздават сумите на фонд "Земеделие" и парите от борда на Българската банката за развитие (ББР)“. Това заяви в сряда пред бТВ  съпредседателят на коалиция "АБВ – Движение 21" Татяна Дончева.

Тя каза още, че лидерът на БСП няма как да изпълни заявката си за справяне с мафията, докато членовете на тяснопартийното ръководство – Изпълнителното бюро седят в коридорите на въпросната банка и чакат да се смени потокът на чакащите за преразпределението на парите ѝ. Дончева призова да се извадят кредитните досиета в ББР, за да се види кой по какъв начин е свързван с банката.

Въпреки мисията на държавната банка, която е основно да насърчава на малкия и средния бизнес, реално портфейлът на ББР включва кредити към дружества от по-голям калибър и има чувствителна експозиция към финансово затруднени строителни компании, пише "Капитал". От 2014 г. банката се превърна и в спасителен клон за фирми, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски, като "Водстрой 98", които около краха на КТБ се рефинансираха там. ББР хронично се сдобива с други функции, като последно това е финансирането на националната програма за саниране.

Дончева и Румен Петков, който е един от основателите на АБВ съобщиха в ефира на бТВ, че са оставили в миналото обедините един към друг от общото им време в БСП.

"Щом евреите и арабите могат да преговарят за мир, значи и ние можем да си подадем ръце. Словесните нападки не могат да определят създаването и бъдещето на една лявоцентристка формация. Политикът няма право да се оглежда в подобни неща", добави Дончева.

Споделяне

Още по темата

Още от България