Дончева: Шофьорските курсове и плажните чадъри крепят държавата

Дончева: Шофьорските курсове и плажните чадъри крепят държавата

"Извънредна епидемична обстановка не променя същността на извънредното положение. Това е само подмяна на термини. Конституцията урежда извънредно положение във всичките му форми, независимо от какво произтича то".

Това каза лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева по повод внесения от управляващите законопроект, с който здравните, икономически и социални мерки срещу коронавируса да продължат да действат и след края на извънредното положение.

По думите ѝ въпросът е защо се измислят промените в Закона за здравето: "За да се подмени Конституцията, за да не носи Министерски съвет отговорност за нищо и да прехвърли този горещ картоф на министъра на здравеопазването".

Според нея с този законопроект управляващите суспендират конституцията.

Дончева разкритикува и това, че поправките се правят през закона за здравето, а са основно в други закони. "В сегашното съчинение в 24 страници има две страници, посветени на Закона за здравето, включително наименованието на закона с изписани всичките му изменения. Останалите 22 страници касаят всякакви други закони, част от които не се отнасят към извънредното положение... Има изменение на Закона за държавната собственост. Защо? Има изменение на Закона за развитие на културата, на водите, на акцизите, данъците и складовете".

Тя коментира и това, че автошколите бяха сред първите, на които бе позволено да отворят врати:

"Кой знае защо автошколите бяха с предимство. Защо? Защото някой лобист е хванал министър-председателя и му е напудрил мозъка, че спешно трябва да започнат шофьорските курсове. Нашата държава на шофьорските курсове ли се крепи? Оказва се, че шофьорските курсове и плажните чадъри на морето крепят нашата държава. Може би 1300 години са я крепили?! Ние сме допуснали невежи и прости хора да ни управляват десет години".

Споделяне

Още по темата

Още от България