Дончева: Танов е разработван в провинцията

Дончева: Танов е разработван в провинцията
Разговорите на шефа на митниците с представители на изпълнителната власт и с депутати са от специални разузнавателни средства (СРС) и има дело, по което Ваньо Танов е подслушван. Това заяви в четвъртък лидерът на "Движение 21" и бивш депутат от левицата Татяна Дончева.

Мисля, че делото е в провинцията. Благоевград, Кюстендил, Хасково или Свиленград са градовете, където трябва да се търси делото. Това са местата, където е съсредоточена контрабандата, обясни Дончева.

Според нея подслушването показва механизма на управление - през службите и медиите.

Дончева направи тези коментари по време на дискусия "Подслушването - начин на употреба. Утвърди ли се, узакони ли се и легитимира ли се всеобщото подслушване".

Във форума участие взе и бившият депутат от НДСВ и шеф на бившата вътрешната парламентарна комисия Минчо Спасов, който смята, че "контрабандата в момента е подпомагана от държавата, а борбата не е срещу организираната, а срещу конкурентната престъпност".

Дончева и Спасов са на мнение, че съдържанието на записите на Танов е автентично и в него има достатъчно данни за извършени престъпления от участниците в разговорите. Двамата юристи освен това са убедени, че в разговорите има данни за принуда, за неправомерно използване на СРС-та, за злоупотреба с власт, за контрабандата и за натиск при кадрови назначения.

Дончева се усъмни в твърденията на Танов и Менда Стоянова, че диалогът между тях, който РЗС оповести, е монтаж. Като излязат гласните носители, много ясно ще стане дали е монтаж, или не, защото ще си проличи, добави Дончева.

Тя смята, че едновременно е имало разработка в две служби. По думите ѝ едната е в ДАНС. Другата, за която е готова да се обзаложи, по думите ѝ, е в ГДБОП.

Няма никаква оперативна логика, нито нормативно уредена причина двете неща да текат едновременно, но са текли, каза Дончева и добави, че в ДАНС няма нищо събирано за целите на съдопроизводството.

"Разследването е текло в БОП и се е наблюдавало от прокурор, за да има такова", коментира бившият депутат. Според нея няма никаква причина и прокуратурата две седмици да прави проверка по случаите със записите, която се прави за 1 час.

Татяна Дончева силно се съмнява това да не е станало, тъй като работата по такива дела, по които се подслушват хора от висшата администрация, е "абсолютно изключено да не е информиран главният прокурор". Според Дончева мълчанието до момента на държавното обвинение прави много странно впечатление.

Според бившия шеф в ДС Цвятко Цветков към списъка с градовете, където може да е делото на Танов, трябва да се допълнят Русе и Велико Търново.

Той смята, че записите са проведени от ГДБОП и по всяка вероятност това е работа на Станимир Флоров (директорът на ГДБОП – бел.ред.)

Татяна Дончева освен това призова да се провери "дали тези СРС-та, които се намират на техническите магнитни носители са постъпили в прокуратурата и на другите места, където са заявени."

Тя посочи, че Цветан Цветанов е единственият човек, който слага последен подпис и получава първи материалите от СРС-тата  и ако има човек, в който се съединява информацията, на едно място, това е този човек.

"Трябва да се види, постъпила ли е информация на хартиен носител, адекватна на това, което е технически записано по делото с резследването при онова момче в БОП, в прокуратурата по нейното дело и в ДАНС. Защото ми се струва, че тук някъде нещата могат сериозна да се разминат и да се окаже, че служба ДОТИ (службата в МВР, която извършва подслушването) и Цветан Цветанов знаят това, което се съдържа, но останалите хора по веригата не”, смята Дончева, бивш член на парламентарната вътрешна комисия.

Тя даде и своя анализ за сегашното положение: “Механизмът за управляване чрез МВР и спецслужбите не е просто като се експонира Цветан Цветанов нон стоп, или като се правят операциите на МВР, дори най-смешните, централна тема в новините и заемащи основно място в медиите. Механизмът за упражняване на властта, който съществува днес и се провежда, е един безогледен натиск чрез инструментите на МВР и специалните служби върху всички ключови фигури в държавата, които имат престиж и умение да формират обществено мнение в друга посока – нежелана от властта."

Според лидера на "Движение -21" сега журналистиката е подложена на натиск, на какъвто не е била подлагана от двайсет години насам.

"Винаги е имало поръчки и влияние на властта върху медиите, говоря след 95-та година поне, но такава тотална преса и централизация имаше преди 10 ноември 89-та година. Мисля, че сегашното управление е на път да постигне медийна среда характерна за късния соц и да отиде така в края на годината на местни и президентски избори”, допълни тя.

Минчо Спасов смята, че вече сме в ситуацията, в която конят е отишъл в реката и сега трябва да се направи възможното да се помогне на държавата да се измъкне, защото, по думите му, в реката до шията е не само ГЕРБ, но и България. 

Според него има варианти за излизане от ситуацията, като единият е ГЕРБ да направят крачка назад и да признаят грешката, че закриха Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства, назначено от предходния парламент. Да го възстановят и да назначат там независими експерти, юристи без политическа окраска, призова Спасов.

В момента има подкомисия в парламента, която следи за контрола върху СРС.

Минчо Спасов призова за промени в Закона за отговорността на държавата за вреди причинени на граждани, като се предвиди и солидарна имуществена отговорност на служител, който е разпоредил незаконното подслушване. "В момента хората, които извършват тези безобразия не носят никаква отговорност", мотивира се той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?