Дончева: В проектокабинета няма капацитет, няма да носим отговорност за безумия

Дончева: В проектокабинета няма капацитет, няма да носим отговорност за безумия

Зам.-председателят на парламента и депутат от "Изправи се БГ! Ние идваме" Татяна Дончева остро разкритикува предложения от "Има такъв народ" (ИТН) проектокабинет и обяви, че "няма да носим отговорност за безумни решения". От думите ѝ се разбра, че формацията няма да подкрепи настоящия кабинет, макар да не е взето окончателно решение.

"Не очаквайте групата да гласува разделно", каза Дончева пред БНТ и уточни че, същото важало за "Демократична България". "Не очаквайте двете групи да гласуваме различно всяка помежду си", посочи тя и добави, че ще подкрепят, ако са сигурни, че министрите могат да свършат работа и дали посоката е правилна.

По думите ѝ шанс да се получи подкрепа за кабинет на ИТН е да се направят персонални промени в последния момент.

"В това правителство, в тези персони, няма хора, които имат капацитет. Казвам го откровено и с много тревога. Това, което ние събрахме до момента - откроява кандидатката на социален министър като единствения човек, който поназнайва от сферата си. Не говорим за хората, за които интернет бълва с различни особености от биографията", каза тя.

Дончева разкритикува Петър Илиев – кандидатът за вицепремиер и министър на вътрешните работи, за когото има съмнения, че е плагиатствал.

"Когато тикате за вътрешен министър един персонаж, който е почетен консул на офшорна зона и в чиято адвокатска кантора има шест счетоводителки, не за да се занимават с правни консултации, а за да се занимават с финансови транзакции, тогава трябва да се запитате почетният консул на Барбадос дали представя Барбадос или българските национални интереси. Че ще отговаря и за службите и как по-точно ще отговаря за финансовото разузнаване", добави тя.

По думите ѝ начинът, по който се тика Петър Илиев, след като е станало ясно, че е обществено неприемлив, е "проява на наглост и нахалство".

Според нея през последните 20 години чалгизирането, профанизирането и простащината са станали норма на поведение и "няма как това да не даде плодове". "Добре, ние сме съвременници на това време. Трябва някак да излезем от това положение. Дали се е сменил кандидата за правосъден министър с друг, който горе-долу е същата работа – за нас наистина е без значение", посочи Дончева.

Тя обърна внимание и на кандидатите за министри, които до момента минавали "между капките".

"Предлага се държавните финанси да се управляват от едно лице, което в последните години си изкарва хляба като вещо лице в СГС. Няма как с договор на вещо лице от СГС да се издържате", каза Дончева по адрес на Пламен Данаилов, предложен за министър на финансите.

"Тук не говоря за подозрения. Тук въпросът е, че всички предложени в кабинета трябва да се знае къде са завършили, с какво са завършили. Какво са работили и с кого са работили. Това е съвсем задължително. Такива неща не бяха представени нито пред нас, нито до момента съм видяла някой да ги вади. И смятам, че това е изключително тревожно", каза тя.

Дончева добави, че не е изненадана от нищо, най-малко от българския народ, който е "склонен да взима странни, екстремални и най-вече скарани със здравия разум решения".

Тя повтори, че няма как да има честна кампания, а Слави Трифонов "не е и няма да бъда политически лидер", защото няма възможности и капацитет.

Тя обясни, че "думичките" в декларацията с приоритетите на евентуалното управление на ИТН са важни, защото показва намерения. "В декларацията са написани откровени глупости", каза тя и изброи примери като посочи, че няма как в нея да са обобщени общите приоритети на различните партии.

"Питам Румен Гечев: "След като Слави Трифонов каза, че Асен Василев му е някак ляв, ти какъв му се падаш?" А той ми отговори: "Аз съм извън скалата", добави Дончева по повод това, че ИТН преговаря с БСП, но служебният министър Асен Василев бе определен от Трифонов като ляв.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?