Донецката република: Евреите да се регистрират, иначе – депортация и конфискация

Донецката република: Евреите да се регистрират, иначе – депортация и конфискация

Самообявилата се Донецка народна република иска от евреите в големия областен град в Източна Украйна Донецк да се регистрират заедно с членовете на семействата си и с имотите си под заплахата от депортация и конфискация. Това съобщава информационният сайт "Новости Донбаса", като публикува факсимиле от документ с подобно съдържание, разпространяван в града и се позовава на членове на донецката еврейска общност.

Според тях на 15 април три неизвестни лица с маски тип качулка и със знаме на Руската федерация разлепили в района на Синагогата в града листовки с антисемитско съдържание. Те са подпечатани с печата на Донецката република и подписани от самопровъзгласилия се за "народен губернатор" Денис Пушлин.

Листовките съдържат следното обръщение: "Уважаеми граждани от еврейска националност! Във връзка с това, че лидерите на еврейската общност в Украйна подкрепиха бандеровската хунта в Киев и са враждебно настроени по отношение на православната Донецка република и нейните граждани, Главният щаб на Донецката република постанови:

Всички граждани от еврейска националност над 16-годишна възраст, живеещи на територията на суверенната Донецка република, трябва в срок до 3 май 2014 година да се явят при изпълняващия длъжността комисар по въпросите на националностите в сградата на областната администрация, кабинет 514 за регистрация. Стойността на регистрацията е 50 американски долара.

Носете със себе си парични средства на стойност 50 американски долара за заплащане на регистрацията, паспорт за отбелязване на вероизповеданието, документи за състава на семейството ви, както и правоустановяващи документи за всички принадлежащи ви недвижими имоти и транспортни средства.

В случай на отклоняване от регистрация виновните ще бъдат лишени от гражданство и депортирани в принудителен порядък извън пределите на републиката с конфискация на имуществото."

Достоверността на този документ и съдържащата се в него заплаха не може да бъде доказана. Според цитираните от украинския сайт членове на местната еврейска общност по този начин някой се опитва да ги провокира към конфликт, за да може после да ги обвини в нападение срещу сепаратистите.

Така или иначе тази информация е станала повод за Съвета на църквите и религиозните организации в Донецка област да излезе с официално позиция, в която обвинява привържениците на Донецката народна република в антисемитизъм и ксенофобия и моли органите на властта и правоохранителните органи да обърнат внимание.

"Съветът на църквите и религиозните организация в Донецка област обръща внимание на органите на властта върху зачестилите случаи на отявлена ксенофобия и откровен антисемитизъм от страна на сепаратистките сили от така наречената Донецка народна република, които се проявяват както в разпространените от тази марионетна организация, предприела опит за незаконно узурпиране на властта в Донецка област и позволяваща си да говори от името на всички граждани на района, материали, така и в пряко провокационни действия, което води след себе си страшни последствия от противоправен характер", се казва в изявлението на Съвета на църквите и религиозните организации, която представлява всички религии, изповядвани от хората в областта.

Областната администрация в Донецк бе окупирана от проруски активисти преди няколко дни. От вчера е завладяна и сградата на градския съвет. Направени бяха и опити за овладяване на местната структура на Службата за сигурност на Украйна, нееднократно бяха щурмувани и сградите на прокуратурата и милицията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?