Донецката република не възнамерява да провежда изборите за президент на Украйна

Ръководителите на Донецката народна република няма да проведат в този регион на Украйна изборите за президент на страната, насрочени за 25 май. Това съобщи в интервю за ИТАР-ТАСС съпредседателят на президиума на Донецката народна република Денис Пушилин.

"Що се отнасят до президентските избори - разбира се, ние ще ги игнорираме. Как можем да участваме в избори, които фактически се провеждат при нашите съседи, а не при нас? Това не е правилно, фактически при сегашната ситуация е невъзможно да се избере президент, който би устройвал и Запада, и Изтока на страната", каза той.

Пушилин отбеляза също, че Донецка област не вижда в Олег Царьов свой кандидат за президент и не смята, че той представлява интересите на този регион в Киев.

"Нямаме нищо против Царьов, но той не представлява нашите интереси и не може да ги представлява. Не сме му давали никакви правомощия и той не представлява много добре това, което се случва при нас сега", добави той.

Насрочените за 25 май предсрочни президентски избори в Украйна ще се състоят при всички случаи, заяви междувременно шефът на Централната избирателна комисия (ЦИК) на Украйна Михаил Охендовски.

По думите му законът позволяват изборите да се смятат за състояли се, дори реално да са произведени само в един избирателен район. Освен това шефът на ЦИК изрази надежда, че ситуацията в югоизточната част на страната скоро ще се нормализира.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят