Донлад Туск посвети туит и на румънската премиерка Виорика Дънчила

След като преди ден вбеси брекзитърите с думите си за специалното им място в ада, председателят на Европейския съвет Доналд Туск продължи в четвъртък с румънската министър-председателка Виорика Дънчила. След срещата си с нея той коментира в Туитър плановете на румънското правителство да прокара закони, които според опонентите му подкопават върховенството на закона.

"Може би съм старомоден, но все пак вярвам, че съдиите, а не политиците трябва да решават кой е виновен и кой е невинен", написа Туск след срещата с Дънчила.

Той публикува същия текст и на румънски.

Коментарът му явно е по повод планирания извънреден указ, който ще даде на някои хора, включително политици, правото на потенциално повторно разглеждане на делото им поради несъгласието им с това как съдиите от върховния съд в Румъния са били назначени през 2014 г.

Мнозина румънци смятат, че по този начин управляващата Социалдемократическа партия се опитва да помогне на политици, осъдени за престъпления.

Румъния в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС, но от месеци е в конфликт както с Европейската комисия, така и с Европейския парламент, според които страната прави сериозна крачка назад в борбата срещу корупцията.

По-рано тази седмица Виорика Дънчила обвини западноевропейските лидери в двойни стандарти заради критиките им към страната за корупция и справянето с антиправителствените протести.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа