Донор спаси три човешки живота

Донор спаси три човешки живота

Три човешки живота са спасени, след като близки на починал мъж дариха органите му за трансплантация. Мъжът е българин, живеещ в Австрия, който е бил на почивка в Бургас със съпругата си. Черният му дроб бе успешно присаден в четвъртък на 36-годишна жена с последен стадий на чернодробна цироза вследствие на Хепатит Б. Операцията е извършена в четвъртък сутринта във Военно-медицинска академия в София.

Търсят се подходящи рецепиенти за двата бъбрека, предаде БНР.

61-годишният мъж, получил мозъчен кръвоизлив и лекарите установили инструментална мозъчна смърт. Тогава съпругата му взела трудното решение органите му да бъдат дарени. Рано в четвъртък сутрин екипи от столицата са пристигнали в бургаската болница и са експлантирали бъбреците и черния дроб.

Целият лекарски екип благодари за жеста на семейството, каза д-р Антон Григоров, началник на отделението по анестезиология и интензивно лечение в Бургаската болница, цитиран от БНР. "Това е една много благородна постъпка. В този тежък момент те помислиха и за спасяването на други човешки животи", каза той.

Това е първата донорска ситуация в Бургаската болница за последните пет години.

Споделяне

Още от България