Донорите на органи ще получават компенсация

Донори на органи ще получават финансова компенсация за възстановяването си и загубата на доход, произтичаща от състоянието им в следтрансплантационния период. Това предвиждат промени в Закона за трансплантацията на органи, тъкани и клетки, които предстои да бъдат одобрени от кабинета в сряда.

По закон предоставянето на органи е доброволно и безвъзмездно, но с промените се допуска да бъдат покрити разходите за възстановяването на донора, както и да бъде компенсиран затова, че е временно нетрудоспособен.

Разрешенията за внос и износ на органи, тъкани и клетки и на обмен на органи занапред ще се издават от изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по трансплантациите (ИАТ), което ще доведе до ускоряване на процеса по издаването им. Досега разрешенията се издаваха от министъра на здравеопазването по предложение на изпълнителния директор на агенцията. Като част от цялостния процес по стимулиране на даряването на органи на ИАТ се дава възможност да финансира дейности по насърчаване на донорството.

Споделяне

Още от България