Донорите на стволови клетки у нас са крайно недостатъчно

Донорите на стволови клетки у нас са крайно недостатъчно

Броят на донорите на стволови клетки у нас е крайно недостатъчен, сигнализираха в сряда водещи специалисти по време на кръгла маса по проблема.

Националният консултант по имунология и началник на Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки в Александровска болница проф. Елисавета Наумова съобщи, че броят на донорите в българския регистър е под 3000. А за да могат българските пациенти да се възползват пълноценно от публичната банка, донорите трябва да достигнат поне 10 хиляди. За сравнение публичната банка на Германия разполага със седем милиона донора.

“За разлика от донорството на органи, където е трудно и тежко да бъдат убедени близките на пострадал, че той вече е донор и че, дарявайки, ще помогне на непознати хора, ще спаси живот и ще промени съдбите на цели семейства, по-постижимо и по-лесно е да убедим хората да дарят част от своята кръв, от своя костен мозък или да позволят взимането на кръв от пъпната връв. Пътят е информираност и публичност“, заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков.

По думите му пътят за убеждаване на хората, че трябва да станат донори, е чрез разяснения, че процедурата за взимане на кръв е минимално инвазивна и минимално болезнена, че при процедурата за костен мозък практически също не съществува риск за здравето на човека, че при взимането на кръв от пъпна връв се иска само съгласие, а по този начин могат да бъдат спасени човешки животи.

Директорът на Александровска болница доц. Костадин Ангелов има амбицията да направи център за трансплантация на стволови клетки в болницата, който да включи публичната банка за клетки и клиниките по имунология и хематология. По думите му при реализирането на този проект у нас ще се правят много повече трансплантации на стволови клетки и на пациентите няма да им се налага да ги осъществяват в чужбина.

Извършваните трансплантации на стволови клетки у нас сега са между 20 и 30 на година, което е крайно недостатъчно.

Зам.-министър Ненков заяви, че се търсят възможности за подкрепата и финансирането за реализирането на този център.

Споделяне

Още от България