Донорите осигуриха фонд за стратиране на възстановяването в Ирак

Страните -донори ще се ангажират да предоставят общо 18 млрд. долара заеми и безвъзмездна помощ за възстановяването на Ирак в добавка към вече обещаните от САЩ 20 млрд. долара, предаде Ройтерс.

Общата сума е далеч от нужните 56 млрд. долара, нужни за следвоенен Ирак, но едновременно с това тя е по - голяма от очакваната само преди две седмици, когато се очакваше конференцията да пропадне заради разногласия между донорите.

Япония стана най-големият донор след САЩ, като обеща 3.5 милиарда долара в нисколихвени заеми в допълнение към гранта от 1.5 милиарда долара, които вече бяха обявени, предаде Би Би Си.

Саудитска Арабия и Кувейт обещаха по 1 милиард. Окончателният размер на набрания фонд за Ирак се очаква да бъде обявен по-късно в петък.

По-голямата част от набраните средства ще бъдат под доверителното управление на Световната банка, ООН и комитет от иракчани.

Новият фонд е планиран така, че да бъдат избегнати съмненията, че той ще бъде под американски контрол.

Иракският министър на планирането Махди ал Хафез заяви пред журналисти, че набраните средства са близо 20 милиарда долара. "Това е отлично начало, сумата е около 20 милиарда долара, като по-голямата част е безвъзмездна помощ", каза той.

Средствата ще бъдат достатъчни, че за да се даде страт на възстановяването в Ирак, макар че едва ли ще могат да покрият средносрочните нужди на страната, отбелязва Би Би Си.

Според оценки на Световната банка за възстановяването ще са нужни 36 милиарда долара, а според коалиционната власт в Ирак са нужни други 20 милиарда за петролния сектор и за сектора по сигурността.

Откривайки Международната донорска конференция в четвъртък, генералният секретар на ООН Кофи Анан настоя страните и международните организации да бъдат щедри към Ирак.

Държави като Франция, Германия и Русия, които бяха против войната в Ирак, заявиха, че няма да дадат повече пари от вече обещаните.

Държавният секретар на САЩ Колин Пауъл каза, че постигането на целта, поставена от Световната банка, "може да отнеме време".

Представителят на банката за Ирак Ник Крафт обаче беше по - оптимистичен.

Заявените донорски ангажименти са достътчни за стартиране на възстановителния процес. Ако ги сравните със средствата, предоставени за други части на света, сумата е задоволителна, каза той, цитиран от Ройтерс.

Продължаващото насилие и споровете за управлението на Ирак, който сега е под американска администрация, са причина някои донори да се въздържат от ангажименти на този етап.

Представителят на иракския управляващ съвет Мауафак ал -Рубаи заяви на пресконференция, че Ирак се нуждае от незабавно финансиране.

"Ирак има нужда от пари, не от обещания", каза той.

Ал-Рубаи посочи, че високата безработица в страната е хранителна почва за тероризма.

Би Би Си припомня, че огромният иракски дълг е един от най-големите проблеми и макар че в момента тази тема не е на дневен ред, делегатите на конференцията няма как да избягат от нея.

Саддам Хюсеин е натрупал външни дългове между 95 и 150 милиарда долара, според Jubilee Iraq - базираната в Лондон мрежа от прогонени от страната иракчани, които настояват дългът да бъде отписан.

По време на донорската конференция в Мадрид българският външен министър Соломон Паси се срещна с американския държавен секретар Колин Пауъл, с председателя на Преходния управляващ съвет на Ирак Ияд ал Алауи и иракския външен министър Хошиар Зебари, както и с американския цивилен администратор в Ирак Пол Бремър.

По време на срещите особено внимание бе отделено на въпросите за бъдещето на Ирак и участието на български фирми във възстановяването, съобщи информационната дирекция на МВнР.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?