Допълнителни 1.6 млн. лв. за енергийна ефективност получават 32 общини

Допълнителни 1.6 млн. лв. за енергийна ефективност получават 32 общини

Общини, които вече са подписали договори за безвъзмездно финансиране за повишаване на енергийната си ефективност, ще получат още 1.6 млн. лв. със същата цел, съобщиха от Министерството на енергетиката, което до 9 септември ще приема предложения за допълване на сегашните си проекти.

Парите се предоставят за 32-те общини, с които ведомството подписа през септември 2015 г. договори за изпълнение на проекти за енергийна ефективност за над 11 млн. лв., а за използване на възобновяема енергия за отопление в общински и държавни сгради те получиха други над 9.4 млн. лв.

Сега предоставените средства са за подмяна и/или изграждане на високоефективни отоплителни системи в общински сгради, използващи конвенционални горива или възобновяеми източници.

Основно изискване е зданията да са с подменена дограма, изолация на стени и покрив.

Приоритетни са сградите със социално значение – училища, болници, домове за възрастни хора и други, посочват от енергийното министерство.

Размерът на безвъзмездната финансова помощ е от 20 000 до 200 000 евро. Максимален процент на безвъзмездната финансова помощ е до 100 %.

В подкрепа на изготвяне на проектни предложения и/или търсене на партньори от страна-донор би могло да се използва Фондът за двустранни отношения, който ще предоставя средства по тази процедура, считано от датата на публикуването на настоящата покана, посочват от ведомството.

Пълният комплект „Насоки за кандидатстване“ е публикуван на интернет страницата на проекта www.energygrantsbg.org

Споделяне

Още от Бизнес