Допълнителни 2 млн. лв. за чистенето на снега в София

Допълнителни 2 млн. лв. за чистенето на снега в София

Столичният общински съвет реши да отпусне допълнително 2 млн. лв. за чистенето на снега в София. Бюджетът за тази година за снегопочистване е 13 млн. лв., като вече са платени над 10.5 млн. лв., отчете столичният кмет Йорданка Фандъкова. По думите ѝ допълнителните 2 млн. лв. за снегопочистване ще се използват само при необходимост.

София разполага с достатъчно средства за почистването на снега, каза Фандъкова. Тя се извини на столичани заради непочистени улици. Работата на почистващите фирми се следи строго и там където има проблеми се налагат санкции и удръжки, каза Фандъкова.

За несвършена работа общината вече е удържала на почистващите фирми 1.3 млн. лв., а отделно са им наложени и санкции за 400 хил. лв., каза столичният кмет. В същото време за декември на компаниите е платено общо 2.258 млн. лв., а през януари – 8.241 млн. лв.

Улиците на градския транспорт и по-големите улици в кварталите са прироритетни при чистенето на снега за Столична община. След спирането на снеговалежа се чистят и вътрешно-квартални улици, където е възможно, както и спирките и тротоарите, обясни Фандъкова.

Създаден е оперативен щаб, който ще следи състоянието на язовирите и речните корита предвид предстоящото снеготопене, каза Фандъкова. В щаба участват представители на областната управа, “Софийска вода”, “ЧЕЗ”, предприятие “Язовири и каскади” и “Напоителни системи”.

Предстои почистването на уличните оттоци, следи се нивото на язовирите в София, като всички са под кота "преливник", каза Фандъкова. Тя посочи, че обема на язовир "Искър" е запълнен на 60%.Следи се и нивото на язовирите "Огняново" и "Бели Искър".

Язовирите, общинска собственост, в София са “Суходол-2”, “Мрамор”, “Мърчаево”, “Сеславци” и “Кремиковци”. За язовир “Мрамор” е извършен ремонт на язовирната стена и хидротехническите съоръжения към нея. За язовир “Суходол-2” Столична община е спечелила проект по оперативна програма „Регионално развитие”

През 2011 г. Столична община е почистила 52 километра. речни корита.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?