Допълнителни 20 млн. лв. за повишение на учителските заплати

Допълнителни 20 млн. лева извън вече залегналите в проектобюджета за догодина ще бъдат предвидени за разходните стандарти за издръжка в средното образование За това се договориха в сряда председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, финансовият министър Симеон Дянков и министърът на образованието Сергей Игнатов. Средствата ще бъдат предложени при обсъждането на бюджета в парламента.

Първоначално бе обявено петпроцентното повишение на стандарта за издръжка, в рамките на което да се увеличат учителските заплати, но синдикатите изразиха недоволството си срещу този вариант.

 

Синдикатите настояват тези допълнителни 20 милиона лева да отидат изцяло за увеличение на заплатите на учителите.

 

Предстои работната група да направи разчети за увеличаване на основните работни заплати по длъжностни степени на учителите.

 

Извън 20-те милиона лева, бюджетът догодина гарантира по 320 лева за облекло на всеки учител и покриване на 85% от разходите за транспорт когато се пътува в друго населено място.

 

С 25 милиона се гарантира издръжката на 5 и 6-годишните деца в градините и целодневното обучение от първи до четвърти клас.  

Споделяне

Още по темата

Още от България