Допълнителни 3 млн. лева са преведени на биопроизводителите на плодове и зеленчуци

Допълнителни 3 млн. лева са преведени на биопроизводителите на плодове и зеленчуци

Министърът на земеделието Десислава Танева е разпоредила да бъдат изплатени допълнително близо 3 млн. лв. на биопроизводителите на пловодове и зеленчуци и парите вече са по сметките им. Това съобщи Държавен фонд "Земеделие".

Биофермерите проведоха два протеста с искане за оставка на земеделския министър Румен Порожанов преди да бъде отстранен от длъжност. По негово време бяха нанесени няколко удара по биофермерите с драстично орязване на субсидиите им и искане да подписват договори със задна дата със сертифициращи фирми.

Допълнителните близо 3 млн. лв. (2 912 012 лв.) са изплатени по схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци за Кампания 2018. Финансовата подкрепа се разпределя в пет направления между овощари и градинари, които отглеждат продукцията си по биологичен начин.

Най-много средства - 1 211 943 лв., са платени по Схемата за обвързано подпомагане за плодове (основна).

По Схемата за обвързано подпомагане за плодове - сливи и десертно грозде са преведени 371 590 лв.

По Схемата за обвързано подпомагане за зеленчуци (зеле, дини и пъпеши) са оторизирани 96 789 лв.

По Схема за обвързано подпомагане за зеленчуци стопаните са получили 861 948 лв., а по Схемата за обвързано подпомагане за зеленчуци оранжерийно производство - 369 740 лв.

Плащането е извършено след допълнителни проверки на земеделските стопани, които имат сертификат за биологично производство или са декларирали площи в преход към биологично земеделие.

Овощарите и градинарите, получили субсидиите, са доказали с документи, че са произвели и реализирали най-малко 50 % от минималните добиви, определени в приложение № 5 от НАРЕДБА № 3 от 17.02.2015 г.

Схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци предоставят по-високо подпомагане за първите 30 хектара.

Споделяне

Още от Бизнес