Допълнителни 40 000 войници и полицаи за мироопазващите мисии на ООН

Допълнителни 40 000 войници и полицаи за мироопазващите мисии на ООН

Участниците в организираната в ООН по инициатива на САЩ среща на високо равнище успяха да се договорят за предоставяне на допълнителни 40 000 военни и полицаи за мироопазващите мисии под егидата на световната организация. Това съобщи постоянната представителка на САЩ в ООН Саманта Пауър, цитирана от осведомителните агенции.

На откриването на срещата няколко часа по-рано президентът на САЩ Барак Обама назова по-малка цифра - 30 000 души.

"Радостна съм да съобщя, че нашите очаквания бяха надминати. Страните обещаха да предоставят общо 40 000 военни и полицаи на разположение на мироопазващите сили на ООН", каза Саманта Пауър в края на еднодневния форум. По думите ѝ, в допълнение към личния състав, страните са обещали да предоставят над 50 хеликоптера, 15 инженерни роти и десет полеви болници.

В срещата на високо равнище по инициатива на президента на САЩ участваха над 50 държави, сред които Армения, Грузия, Индия, Китай, Малайзия, Пакистан, Сърбия, Украйна, Япония. В края на форума бе приета декларация, в която се подчертава необходимостта от защита на цивилното население по време на конфликти.

Най-голям брой миротворци обеща президентът на Китай Си Цзинпин - 8000 души, а президентът на САЩ Барак Обама обеща да удвои броя на американците от сегашните хиляда.

В момента в света има 16 операции по поддържане на мира, в които участват над 106 000 военни и полицаи.

Споделяне

Още от Свят