Допълнителни пари от бюджета ще получат 96 защитени детски градини

Допълнителни пари от бюджета ще получат 96 защитени детски градини

За защитени за бъдат обявени 96 детски градини или части от тях в страната. Това предлага министерството на образованието. Това означава, че тези заведения няма да бъдат закривани дори и децата в тях да са малко. Освен това ще получат и допълнителни средства от бюджета.

До момента статут на защитени имаха само училищата - основно в малки и отдалечени населени места. Образователното министерство предлага в списъка със защитени училища да влязат 151 институции. Те също получават допълнително финансиране от бюджета.

Списъците трябва да бъдат одобрени от правителството. То определя и допълнителната субсидия за тези институции. В момента за защитена детска градина се отпускат допълнително 21 000 лева, ако е в планински район и 19 000 лева – в останалите случаи. Когато се защити част от детска градина, тя получава допълнително финансиране от 16 000 лева, ако е в планински район, и 14 500 лева в останалите случаи.
Допълнителното финансиране за защитените училища е 32 000 лв., ако са в планински район, и 29 000 лева за останалите.

За първи път има възможност детски градини да се обявяват за средищни и транспортът на децата от други населени места до тях да се поема от държавата. такъв статут се предлага да получат 252 детски градини. В списъка на средищните училища ще влязат 22 нови, но ще бъдат отписани 25.

В средищните детски градини се обучават общо 18 674 деца, като 2 230 деца в задължителна предучилищна възраст пътуват ежедневно от съседни населени места. В новите средищни училища, които сега се включват в списъка, учат 4143 ученици, като 470 от тях пътуват ежедневно от съседни населени места. Към началото на учебната 2017/2018 година общо в средищните училища в страната се обучават 186 176 ученици, като пътуващите ученици до 16-годишна възраст са 40 352.

Детската градина се обявява за защитена, когато нейното закриване би довело до това, най-малко осем деца в задължителна предучилищна възраст да пътуват на 14 и повече километра извън населеното място, в което живеят. Другият случай, в който тя става защитена, е, ако поне на пет деца се налага да пътуват не по-малко от 20 километра до най-близката друга градина или училище, което организира предучилищно обучение.

Критериите за защитено училище са различни за различните степени на образование.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?