Допълнителни субсидии според продадените зеленчуци

В коронакризата износът на вина нараснал двойно, защото България най-добре се справя с вируса, обяви земеделският министър

Допълнителни субсидии според продадените зеленчуци

Производителите на зеленчуци ще получат допълнителна субсидия като мярка заради коронавируса, но тя ще е според доходите от реализирана продукция, които ще се доказват с фактури. За това са се разбрали земеделски производители и агроминистърът Десислава Танева на среща в четвъртък в Министерския съвет, която бе поредната при премиера след разговора със строителните фирми, искащи ускоряване и разширяване на инфраструктурните проекти.

Кога точно ще започнат да се предоставят средствата и какъв ще е размерът на новата финансова помощ не се знае, тъй като тази допълнителна субсидия трябва да бъде одобрена в рамките на предлаганата от България мярка срещу Covid-19, разглеждана в момента от Европейската комисия. Комуникацията по коронамярката се очаква да приключи през май, тогава ще е ясен и обемът на финансиране, стана ясно от думите на Танева.

Изсветляване и на доходите

Тя посочи, че субсидиите според дохода от реализирана продукция ще помогне и за изсветляването на доходите в отрасъла. Производителите посочиха, че има чести практики продукцията да се продава по-скъпо, но във фактурите да се записват по-ниски стойности, за да се укриват данъци. Сега производителите ще имат стимул да декларират реалните си доходи.

Танева обясни, че продължават дейностите по финансиране на земеделците в условията на криза чрез досегашните инструменти.

От днес стартира приемът на заявления за компенсации за площи в райони, засегнати от специфични ограничения. Става въпрос за 60 землища, предефинирани са онези от тях, които досега са се водели необлагодетелствани райони.

3644 фермери, които досега са били в обхвана на необлагодателстваните райани, но са отпаднали с предефиницията, ще получат 25 евро на ха компенсация. ЕП завчера гласува включването на това плащане и за предходния период и така плащания ще има за две години, което е инициатива на България, отбеляза агроминистърът.

В този период плащания ще има и за тютюнопроизводители и за животновъдството – овце и кози без електронен контрол, каза още Танева. 175 млн. евро се пренасочват към биологичните производители, предстои отварянето на мярка за подкрепа на животновъдството за ваксинации и борба с болести, за малките стопанства и става възможно дофинансирането на кандидати по мярката за младите фермери, които досега са били под черта.

Подкрепа и за бране на грозде на зелено

За производителите на грозде се очаква в най-кратък срок да се одобри подкрепяща нова мярка за бране на зелено с определена ставка на декар като ще се даде възможност на производителите да се възползват от мярката, която е компенсаторен механизъм, каза още Танева.

Тя се похвали как износът на българските вина през март и април се е увеличил двойно и според управителите и собствениците на винарски изби това е така, защото "България е една, ако не и най-слабо засегнатата държава от коронакризата", каза министърът на земеделието. Тя не можа да се ангажира с конкретни данни, посочвайки, че това засега е месечна тенденция, "която по мнението на производителите се дължи на това, че България е държавата, която най-добре се справя с коронавируса".

Кампанията по заявявяването на директни плащания за обработваема площ продължава и няма индикации за удължаване на срока след 15 май, докогато се подават исканията и субсидията се получава в пълен размер. За забава се орязват плащанията.

Танева предупреди фермерите да не си мислят, че заради епидемията ще намалеят проверките дари спазват условията за субсидиране. "Напротив, ще се засилят", заяви тя.

Веригите и производителите активно преговарят

В отговор на въпрос как се прилага постановлението на правителството, задължаващо търговските вериги да увеличат доставките на местни храни в обектите си, Танева каза, че върви активна комуникация между производителите и търговските вериги. "И съм убедена, че независимо от степента на успешността на мярката тя ще има ефект", заяви агроминистърът.

"Ще дадем още 14 дни за изпълнение на постановлението и очакваме до края на май каналът да заработи добре. Производителите на млечни продукти също казаха, че тече активна комуникация за изпълнение на изискването за съдържание на българско суровото мляко и се обсъжда редакцията на този член (от постановление – б.ред), така че да бъдат защитени интересите на производителите на сурово мляко", каза Танева.

Търси се оптималният вариант за продуктите с българско мляко

Записаното изискване 90 процента от млечната продукция в хипермаркетите да е произведена изцяло с българско сурово мляко притесни веригите. Според тях то е невъзможно да изпълнение и искат това изискване да се редактира, че българското сурово мляко трябва да е 90 процента.

Танева обяви, че продължават консултациите по тази тема, но правителството трябва да положим максимални усилия за съхраняване на млечното производство, защото възстановяването му не по силите на малки ферми. Това са живи животни и грижите за тях за целогодишни и денонощни, не признават празници, коментира министърът.

Няма изхвърлена продукция като в съседни страни

"Няма продукция, която да е изхвърлена, както е в съседни страни", похвали се още Танева. Тя обясни, че такава хипотеза е имало преди да се вземе решението за задължителните щандове с български храни, но вече няма данни за подобна опасност.

Като предстоящо предизвикателство заради мерките срещу коронавируса тя посочи прибирането на черешовата реколта и на маслодайната роза.

"Всеки ден сме в няколкочасови видеокомуникации. Направихме всичко възможно да осигурим достъпа на работна ръка. Имаме нови предложения за облекчаване на процеса, но трябва да се събере парламентът, за да ги приеме," обясни още тя.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?