Допълнителните пари за МВР били част от реформата

Администрацията ще бъде съкратена след инвестиции в техника, смята главният секретар Маринов

Младен Маринов. Сн. БГНЕС

Увеличението на заплатите в Министерството на вътрешните работи (МВР) е част от реформата в системата, а администрацията във ведомството ще бъде намалена, когато се инвестират средства в технологично оборудване. Това коментира главният секретар на вътрешното министерство комисар Младен Маринов пред бТВ.

В четвъртък премиерът Бойко Борисов обеща правителството да отпусне 100 млн. лева извънредно за увеличение на заплатите на служителите в МВР. Това се случе след поредните протести на полицаите и пожарникарите и заплахата им да изразяват недоволството си публично по време на шестте месеца, в които България е председател на Съвета на Европейския съюз.

Маринов подкрепи в неделя протестите на колегите си, които се справяли повече от добре в условията, в които се налагало да работят. За пример посочи добрата охрана на границата с Турция и намаляването на мигрантския натиск към страната.

Според Маринов демонстрациите на недоволство са начин "обществото да види, че тези хора също имат необходимите нужди от определни неща, както и от заплащане". "Увеличаването на заплатите е една част от реформата. МВР е система, която ежедневно работи, много е трудно такава система да се реформира. Трябват първо пари, техническо оборудване. Администрацията се намалява, когато се замести от необходимото технологично оборудване", заяви главният сектретар на вътрешното ведомство.

Обещаните допълнителни 100 милиона лева за увеличение на заплатите в МВР не са подарък, каза в зам.-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Илия Кузманов през бТВ. Според него парите ще стигнат за ръст на заплатите с 80 – 100 лева, а стъпката е обмислена. Освен това служителите на МВр щели да участват в събирането на тези средства чрез борбата с контрабандата и трафика. Кузманов припомни, че ако работата на служителите на реда даде добри резултати, през следващата година те ще получа допълнително увеличение на възнагражденията с 10%.

Освен темата за заплатите в МВР главният секретар на ведомството Младен Маринов коментира и работата по откриването на автора на фалшивите бомбени заплахи, отправени през последната седмица към летище София и НДК. Според него авторът им, който според МВР е българин, живеещ в европейска държава, ще бъде заловен. Според него този човек не е в "най-добро психическо състояние" и насочва усилията си към страни, които са във фокуса на медийното внимание в даден момент, какъвто беше случаят с официалното откриване на европредседателството в София.

По повод убийството на бизнесмена Петър Христов Маринов каза, че е ядосан за това, че в медиите се говори, че той е помагал в операцията срещу "Наглите".

"Не трябва да се говори кой е помогнал за разкриване. Не можем да го изключим като версия до момента, в който не бъде отхвърлена. Изключително брутално убийство. Акт, който няма как да не бъде осъден", каза Маринов и добави, че се работи по всички версии по това убийство включително и поръчитество от „Наглите“.

За убийството на висшия служител на НАП Иво Стаменов Маринов каза, че то се е случило, защото "държавата е свършила работа по отношение на хора, които искат да изкарат лесни печалби".

"Ще е лош сигнал, ако не разкрием извършителя, не по-маловажен е поръчителят. Надявам се, че ще стигнем до развръзка по този случай", каза Маринов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?