Симеон Дянков vs Румен Петков:

Допълнителното финансиране на мотоспорта създава напрежение

Движената от бившия вътрешен министър федерация все пак ще вземе още пари

Бойко Борисов, Румен Петков и Богдан Николов, сн. БГНЕС

Ден след като депутатът от БСП и бивш вътрешен министър Румен Петков наруга публично финансовия министър Симеон Дянков и го обвини, че е "лъжец", а правителството на ГЕРБ може да ликвидира мотоспорта, Дянков публикува обясненията си и отправи предложение до федерацията за нов начин за отпускане на още средства.

 

Дянков предлага в писмо до Богдан Николов - шеф на мотофедерацията и близък приятел на Румен Петков – домакинският календар по мотокрос и супермото да се съкрати допълнително "предвид олимпийската година и изчерпването на първоначалния бюджет за домакинства" и да се предложи "минимална сума, която да осигури участието на българските състезатели в престижни първенства".

 

В същото време Дянков припомня, че вече няколко години домакинствата по мотокрос и супермото се финансират с постановления на Министерския съвет извън общата бюджетна процудера.

 

"Това създава напрежение и чувство за облагодетелстване на този спорт спрямо другите", посочва Дянков.

 

Федерацията от години е толерирана от държавата. Правителството на тройната коалиция ѝ отпусна 3.9 млн. лв. от излишъка за 2007 година. Малко преди това трима министри - вътрешният Румен Петков, регионалният Асен Гагаузов и военният Веселин Бизнаков бяха "командировани" за Монако по случай награждаването на България за най-добро трасе по мотокрос.

 

Правителството на ГЕРБ също продължи практиката и Министерството на спорта през 2010 г. отпусна нови 2.7 млн. лева за мотопрояви.

 

В писмото си финансовият министър отбелязва още, че в бюджета за 2012 година са заложени пет милиона лева за домакинства, които вече са разпределени между световните и европейски ски първенства в Банско и Пампорово, европейското първенство по шахмат в Пловдив, Световната лига по волейбол в София и турнира на тенис шампионките. Междувременно са били удовлетворени и други молби, например за олимпийската квалификация по волейбол, които надхвърлят бюджета, пише Дянков.


Сумата от два милиона лева, която беше определена за адекватна за нуждите на Българската федерация по мотоциклетизъм, не е налична - се казва в писмото.

 

Румен Петков съобщи вчера, че лицензът на Българската федерация по мотокрос ще бъде отнет заради неизплатени близо 1 милион евро такси по домакинствата на световни и европейски шампионати. Освен това българските състезатели нямало да могат да участват в международни състезания.

 

Румен Петков и президентът на БФ Мотокрос Богдан Николов твърдят, че министърът на финансите Симеон Дянков е обещал да покрие разходите по организираните състезания, но до момента е изплатена много малка част от парите.

 

"От 2001 година насам федерацията е получила 14.2 милиона лева. Няма друг спорт, който е дал толкова авторитет и самочувствие на България. Една шайка негодници ще съсипе бъдещето на тези момчета. Те от утре ще се състезават за Франция, Италия или Белгия. Това е престъпление към този спорт", заяви в понеделник Петков

 

В края на миналата година премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков бяха бурно освиркани от публиката на шоуто "Нощта на скоковете", в което звездите на Световния шампионат по мотокрос свободен стил (IFMXF) демонстрираха акробатични изпълнения в спортната зала "Арена Армеец".

 

Румен Петков и неговият приятел още от кметските му години в Плевен Богдан Николов са основните двигатели на развитието на мото спорта, като за последно нашумяха с идеята си в България да бъде построена писта за Формула 1.

Споделяне

Още по темата

Още от България