Допинг дневници заплашват участието на Русия в следващата Олимпиада

Два бележника, съдържащи всекидневните лични записки на бившия ръководител на Московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков, вече са сред ключовите улики, въз основа на които Русия може да отсъства от следващите Олимпийски игри. Това пише американският в. "Ню Йорк таймс" и публикува откъси от ръкописно водените дневници на химика Родченков, до които изданието е получило ексклузивен достъп.

Дневниците на Родченков от 2014 и 2015 г. (двете последни години, в които е бил начело на руската антидопингова лаборатория преди да избяга в САЩ) разкриват нови подробности за сложните измами, прилагани от Русия на последните Олимпийски игри и до каква степен в тези схеми са участвали правителството на страната и официални представители на олимпийското движение, по думите на самия Родченков.

Химикът е водил дневници през по-голямата част от живота си. Записвал е къде е ходил, с кого е говорил, с какво се е хранил. В началото на всяка от записките си е отбелязвал какво е било кръвното му налягане.

Години наред Григорий Родченков е помагал на руските спортисти да печелят предимство чрез употреба на забранени субстанции.

Записките му, които сега за пръв път излизат на бял свят, повдигат ключов въпрос за Международния олимпийски комитет въпрос – участието на държавата в мащабни спортни измами. През последните дни стана ясно, че МОК е убеден в автентичността на тези записки и в резултат на това ще бъдат произнесени сурови наказания, пише "Ню Йорк таймс".

МОК ще обяви решението си на 5 декември. Очаква се Русия или да бъде изхвърлена от участие в игрите в Пьончан, Южна Корея, или да ѝ бъде забранено да ползва националните си символи: руските спортисти да не носят руския флаг при откриването и закриването на Олимпиадата, да се състезават в неутрални екипи и да се забрани изпълнението на руския химн.

Руските власти обявиха, че подобни ограничения ще са равносилни на пълна забрана за участие в игрите и страната ще реши дали да не бойкотира Олимпиадата през 2018 г.

Освен показанията, дадени под клетва от д-р Родченков, дневниците съдържат подробности за конкретни разговори, които той е водил с видни официални лица, включително с Виталий Мутко, който в онзи момент е бил министър на спорта, а сега е вицепремиер на Русия, както и с Юрий Нагорни, бивш зам.-министър на спорта при Мутко и член на Олимпийския комитет на Русия; също така с Ирина Родионова, която е била зам.-директор на Центъра за спортна подготовка на сборния отбор на Русия.

На 13 януари 2014 г. Родченков е написал, че помощникът на Родионова Алексей Киушкин му е донесъл коктейл от химически вещества, известен сред официалните лица под името "Дукеса" – смес от три анаболни стероида с вермут "Мартини". Формулата на тази напитка е разработена по-рано от Родченков, за да могат най-добрите спортисти да я пият по време на цялата Олимпиада, и Родионова я е забъркала и разпространила сред треньорите и спортистите.

"Киушкин дойде с куп новини. Той донесе и току-що приготвено "Мартини". Веднага го изпих", е написал Родченков. "Ню Йорк таймс" публикува също и няколко снимки от страниците на дневниците. Изданието твърди, че Родченков "редовно е изпитвал препаратите върху себе си и е документирал въздействието им".

Следващата седмица Родченков е изразил недоволството си от това, че официалните лица не са изложили ясно своите планове за транспортиране от Москва на стотици унции чиста урина, която най-добрите спортисти с месеци са събирали в буркани от детски пюрета и стари бутилки от сода - урина, която е била основен елемент на това, което той многократно нарича "план Сочи".

"Няма яснота за плана, просто кошмар! Мутко се ядосва заради биатлона, ситуацията излезе от контрол и се превърна в хаос", пише Родченков на 29-ти януари, денят след като двама от най-добрите руски биатлонисти са хванати с допинг в Австрия.

На 1 февруари той изпълнил инструкциите, дадени му вечерта предния ден в хотел "Азимут" от зам.-министъра Нагорни. Родченков инспектирал сградата, съседна на неговата лаборатория, която се намирала под управлението на ФСБ, както той казва. Запасите от урина по-рано били доставени в Сочи и тайно складирани там, пише той, но се дразни, че пробите не били сортирани по видове спорт или по азбучен ред, според имената на спортистите: "Там нищо не е готово! Извърших пълна инвентаризация.".

Според записките, на 3-ти февруари Родченков се е отчел пред Мутко. На срещата в кабинета на Мутко в щаб-квартирата на местния организационен комитет, той е предал на Мутко копие на "списъка Дукеса" с имената на десетки руски олимпийци, които вземали коктейла, тези, чиято компрометирана урина е трябвало да бъде подменена с чиста, от складираните вече запаси.

На тази среща министърът е предложил да остави олимпийската лаборатория отворена и след игрите, като място за следващи експерименти с допинг, пише в дневника.

"Минахме през всички въпроси", е записал доктор Родченков на 3-ти февруари, като отбелязва, че е станал в 6.20 ч. сутринта да се подготви. "Той иска да остави Сочи като резервна площадка".

Изданието напомня, че в Русия на Родченков са повдигнати обвинения в злоупотреба със служебно положение.

Руските официални лица твърдят, че Родченков е действал на своя глава, когато е манипулирал повече от 100 компрометирани проби урина в Сочи.

На 8-ми януари 2014 г. доктор Родченков гледал телевизия, когато му се обадил зам.-министърът, за да го мъмри за това, че звездата на спортното ходене Елена Лашманова е хваната с допинг. "Звъня Нагорни – вика всички на крака. Пристигнах в министерството, дочаках Нагорни, имах 2-часова дискусия за подробностите по подготовката за Сочи".

След няколко месеца, на 14 март 2014 г. Родченков е записал, че е седял в колата си, зареждал телефона си и разговарял с Мутко, който позвънил, за да "ме атакува" заради неефективното укриване на това, че Лашманова е вземала вещества.

На 21 април 2014 г. Родченков е спорил с Нагорни да се фалшифицират ли данните на Лашманова. Зам.-министърът настоявал за това, но Ротченков се опасявал, че ще привлече вниманието на глобалните регулатори и ще е рисковано за акредитацията на неговата лаборатория.

"Той има чудесен тен от Мексико, пише Родченков след срещата си с Нагорни в министерството на спорта същия този ден. Прекарах там час и половина, борих се. Нагорни бавно се предава. Договорихме се, че към 1.00 ч. ще идем да видим Мутко" .

Миналата година Мутко дава интервю, в което се дистанцира от Родченков, като каза, че подготовката за Олимпиадата в Сочи е ръководена от Нагорни.

Но по време на игрите Родченков е записал, че многократно е бил на маса с Мутко и са се държали свойски. "Изядох гроздето на Мутко", е вписал той на 17 февруари, имайки предвид обяда. "Всички са преуморени" (обратен превод от английски; в руския текст на дневника от снимката в сайта на изданието пише "Доядох гроздето заради Мутко" и "Всички залитат" – бел. ред.).

Доктор Родченков и адвокатът му казват, че новопоявилите се записки ясно свидетелстват, че той е бил "пехотинец" в системата, която се е контролирала от висшите ешелони на държавата, пише "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт