Допитването на границата на 20-те процента с резултат 60:40 в полза на АЕЦ

Допитването на границата на 20-те процента с резултат 60:40 в полза на АЕЦ

Около 60% от гласувалите на референдума тази неделя са дали положителен отговор на въпроса "Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена централа". Останалите близо 40% са против. Гласували са 21.8% от хората с право на глас. 

Това сочат данните на социологическата агенция "Алфа рисърч", съобщи шефът на агенцията Боряна Димитрова в студиото на БНТ, веднага след приключването на допитването. Официалните данни на Централната избирателна комисия ще бъдат обявени в понеделник.

Избирателната активност е на границата - по закон, ако в допитването са участвали над 20% от общия брой на избирателите, посочени от ГРАО - 1 389 824, преобладаващият отговор се оформя като проекторешение на парламента и се разглежда от депутатите.

Според първи официални резултати на ЦИК при обработени 36% от секционните протоколи от референдума, с "да" на нова ядрена електроцентрала са отговорили 58.4 процента, а с "не" - 40.4 на сто.

Недействителните бюлетини са малко над 1 процент.

В област Плевен отговор "да" са посочили 70 процента от гласувалите, във Враца - 61 на сто, Кърджали 68 на сто, Търговище - 69 процента. На този етап няма област, в която отговорът "не" да е с по-висок процент от отговора "да".

При гласуването в чужбина са обработени 61 процента от протоколите. Резултатът до 23 часа българско време е 63 процента "за" срещу 35 на сто "против" нова ядрена централа.

Въпросът, на който бяха призовани да отговарят българските граждани, бе: "Да се развива ли ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?". Независимо, че проектът "Белене" отпадна от въпроса, кампанията на практика бе за или против този проект.

Данните на "Алфа рисърч" показват, че 55% от гласувалите "да" подкрепят "Белене". 20% от гласувалите са за нова ядрена мощност в "Козлодуй", но са против "Белене". 20% са категорично срещу нови ядрени мощности в България.

Най-висока подкрепа "Белене" има сред хората над 60 г. -72%. В групата 31-60 г. 57% са "за" нова ядрена централа, сред най-младите - разделението е 50:50 "за" и "против".


30% хората, които са гласували за ГЕРБ на последните избори, са отишли до урните. От тях 32% са гласували "за", а 68% са "против".


Най-висока е мобилизацията при БСП - 65% от подкрепилите я на изборите, от които 95% са гласували с "да".

"Атака" и Синята коалиция са успели да накарат по 30% от симпатизантите си да гласуват. 77% от националистите са гласували "за", същият процент от сините - "против" нова АЕЦ. ДПС е имало съвсем слабо участие в референдума - под 10% от симпатизантите му са отишли до урните, от които 74% са били "за".

Плевенска община през целия ден държи първенството по брой явили се пред урните гласоподаватели – 22.8 на сто, а Кърджали е на другия полюс с най-слабата активност от 8.5 процента, като до 13 часа най-вяли бяха в Сливенско с 6.2 н асто.

В самия град Белене, където започна да се строи АЕЦ “Белене“, но проектът бе спрян в края на март 2012 г., отговор в националното допитване са дали рекордните 54.4 процента от хората с право на глас, сочат данните на ЦИК към 17 часа. За София не бяха изнесени официални резултати, само за 24 избирателен район, където активността е била 22.79 на сто

Враца, където е разположена единствената ни ядрена централа - "Козлодуй" - и е планирано тя да се развива с нова ядрена мощност, също е сред надхвърлилите пределната граница от 20 на сто. Там до 17 часа бюлетини са пуснали 21.36 процента от хората. Над 20 на сто е активността и във Видинско.

В Бургас пред урните са се явили 16.29 на сто, във Варна – 15.36 процента, в Пловдив – 16.28 процента, в Русе са гласували 18.68 на сто, в община Ямбол - 16.9%1 в Разград – 13.06 на сто, в Шумен – 15.71%. Добрич – 9.9%.

Най-високата активност при вота на националния референдум в чужбина към 15.00 часа българско време е била в Брюксел, където са гласували 205 граждани, съобщиха от Министерството на външните работи. Общо в разкритите секции в чужбина са отишли 2256 българи до 15 часа.

В Лондон до урните са отишли 161 души, в Мадрид – 152-ма. Макар в по-ранните часове на деня в Москва да бяха най-активно участващите в референдума, после ентусиазма спадна и само 135 души пуснаха бюлетина. Точно обратното се получи в Турция, където интересът първоначално бе много вял, но после се достигна бройка от 130 души, включили се в референдума.

Най-малко хора са гласували досега в Буенос Айрес, където допитването поради часовата разлика започна в 11.00 часа българско време. В 16.00 часа е била отворена и последната избирателна секция - в Лос Анджелис, допълниха от външно министерство.

"Имахме лош закон, имахме лошо формулиран въпрос, който е двусмислен въпрос, не е ясно за какво се отнася - дали изобщо за ядрената енергетика или за конкретна атомна централа. Имахме една информационна кампания, която вместо да изясни, да направи по-ясни на хората позициите, в крайна сметка не ги направи. И имаме една дата за референдума, която е извън политическия календар на изборите в България", разясни пред БГНЕС Боряна Димитрова. Според нея би било много по-редно референдумът да се беше провел заедно с едни избори.

Всичко това създава предпоставки за омаловажаване ролята на националния референдум, заключи Димитрова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?