Допуснати са и четиримата кандидати за БДЖ “Товарни превози“

Допуснати са и четиримата кандидати за БДЖ “Товарни превози“

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол допусна и четиримата кандидати да купят БДЖ “Товарни превози“ в следващия кръг от конкурса за приватизацията на дъщерното на Холдинг БДЖ“ дружество.

 

Така в надпреварата продължават румънската “ТД Груп Феровиар Роман“, която у нас притежава мажоритарния дял във втория по големина жп превозвач у нас - “Българската железопътна компания“, австрийската “Донау-финанц транспорт и Бетейлигунгс” ГМБХ, “Бългериан Карго Експрес” на братята Кирил и Георги Домусчиеви и софийската “Болкан файненшъл сървисис”, чийто едноличен собственик на капитала е “Първа инвестиционна банка“.

 

Само румънската компания кандидатства като стратегически инвеститор, останалите отговарят на изискванията за финансов инвеститор, уточниха от АПСК. “Българиан Карго Експрес“, която е регистрирана в началото на януари 2013 г. с капитал от 5 хил. лв. е доказала, че отговаря на критериите за финансов инвеститор чрез компанията си майка “Български морски флот“, която бе купена от Домусчиеви и немския корабен чартьор “Мартрейд“ през август 2008 г. чрез дружеството “КейДжи Меритайм Шипинг“

 

И на четирите дружества агенцията издаде сертификат за регистрация след закупен информационен меморандум. Така те ще могат да продължат в следващите етапи на приватизационната процедура – извършване правен и финансов анализ на “БДЖ “Торавни превози“, извършване на огледи и срещи, а също и подаване на обвързваща оферта.

 

Депозит от 20 млн. евро и обвързващи оферти ще се приемат до 15 часа на 12 март 2013 г.

 

Очакваната цена е около 100 млн. лева, като новият собственик ще трябва да погаси над 114 милиона дългове на дружеството. С приходите от продажбата пък “Холдинг БДЖ“ ще се опита да погаси част от задълженията си към банки кредиторки, част от които вече предприеха действия по обезпечаване на вземанията си чрез запори на сметки на “БДЖ Товарни превози“.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?