Дори и ваксинираните трябва да се тестват при поява на симптоми

Дори и ваксинираните трябва да се тестват при поява на симптоми

Ваксинираните срещу Covid-19 могат да пропуснат обичайните тестове за новия коронавирус, но с някои изключения, съобщи Асошиейтед прес.

Според най-новите указания на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията, не трябва да се тествате или да оставате под карантина, ако сте ваксинирани с две дози. Това важи дори и ако сте били в контакт с болен от Covid-19. Изключение от тази препоръка е, ако развиете симптоми на заболяването като треска, кашлица или умора.

Обновеното указание отразява последните проучвания, според които за ваксинираните има по-малък риск от сериозно заразяване. Дори и ако се разболеете, има по-малка вероятност да предадете вируса на другите и най-вероятно симптомите ще бъдат по-леки.

Имунизираните хора също така могат да бъдат изключени от обичайната проверка на работното място, въпреки че много компании не проверяват ваксинационния статус на служителите си. Скрийнингът продължава да е препоръчителен за хора, които живеят или работят в центрове за бездомни или в затворите заради по-високия риск от избухване на зарази там.

Облекчените правила обаче не се отнасят за лекари, медицински сестри и други здравни работници, чиито работодатели изискват да се тестват. Правилата могат да се променят според държавите.

Американските граждани, които се завръщат от чужбина, също все още трябва да представят отрицателен тест за Covid-19, преди да се качат на полет за родината си, независимо от ваксинационния си статус. Всеки, който има положителен тест, трябва да се изолира за 10 дни, според изискванията на Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

С увеличаването на броя на ваксинираните много експерти очакват Центровете да продължават да облекчават правилата, дори и за ваксинираните хора със симптоми. Много обичайни настинки и вируси могат да предизвикат симптоми, наподобяващи тези при Covid-19, а това може да доведе до ръст на излишните тестове през есента, казват експертите.

"Докато се опитваме да се върнем към обичайното си всекидневие, различни инфекции, за които не се правят тестове, ще предизвикват същите симптоми", каза д-р Ребека Вюрц от университета в Минесота. "Трябва да си миете ръцете, да си останете вкъщи и да не ходите на работа, но няма нужда да бързате да се тествате".

Споделяне

Още от Коронавирус

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?