Дори козметиката в аптеките трябва да се продава от фармацевти

В аптеките няма да могат да работят хора без фармацевтично образование, дори на щандовете, на които се продава козметика. Това става ясно от публикуваните в петък в Държавен вестник промени в Наредба 28 на здравното министерство за изискванията към аптеките.

И сега действащата наредба изрично казва, че в приемното помещение на аптеката могат да работят само фармацевти, но бе даден двугодишен гратисен период за покриването на изискванията, който изтича през декември тази година.

В големите аптеки, където се продава козметика, и сега работят хора без фармацевтично образование, защото те изпълняват функцията на продавач-консултанти. От бранша се надяваха, че ще убедят министерството с промяна в наредбата до изтичането на гратисния срок, режимът да бъде либерализиран. Това бе и едно от най-обсъжданите предложения при дебатите около промяната в наредбата. В крайна сметка обаче от здравното министерство са решили да запазят строгия режим.

От Асоциацията на собствениците на аптеки вече предупредиха, че ако режимът не бъде либерализиран, около 4000 души без фармацевтично образование, които сега работят в аптеките, ще се наложи да бъдат уволнени. От друга страна наемането на квалифициран персонал ще увеличи разходите за заплати на аптеките, а това може да доведе до оскъпяването на някои продукти, предупредиха от бранша.

С промените, обнародвани в Държавен вестник, обаче е постигнат компромис по отношение на другия широко дискутиран въпрос – за осветлението на аптеките. В първоначалния вариант на проекта се казваше, че трябва да има преобладаващо естествено осветление, което постави под въпрос функционирането на денонощните аптеки, обектите в моловете и много други.

В окончателния вариант на наредбата обаче е залегнало, че “помещенията трябва да имат естествено и изкуствено осветление, което да осигурява безопасността и здравето на работещите в аптеката и на пациентите“. Изискването за осветлението трябва да бъде изпълнено до средата на 2011 година. До януари 2012 година пък е удължен срокът аптеките да се пригодят за хора с увреждания.

Споделяне

Още по темата

Още от България