Вицепремиерът Ивайло Калфин:

Дори министрите в кабинета вече не смятат управлението за дясно

Дори министрите в кабинета вече не смятат управлението за дясно

"Дясно правителство - даже участниците в кабинета вече не го наричат така, така го наричат само журналистите",заяви Ивайло Калфин, вицепремиер по социална и демографска политика и социален министър във втория кабинет на Борисов.

В програмната декларация има много приоритети, които са характерни и за европейската левица, коментира той в понеделник пред бТВ.

Калфин отбеляза, че това че Бойко Борисов е премиер, е резултат на изборите, а той самият участва в кабинета не заради Борисов, а заради програмата.

"В България такъв експеримент не е имало, но го има в редица европейски страни. Най-стабилната политическа конструкция беше между ГЕРБ и БСП, аз съжалявам, че не стана. За нас гласуваха избиратели, които искаха не декларации, а нещо да се случи", каза Калфин.

Всички, гласували за АБВ, ще се убедят, че това, за което са гласували, ще се случи, коментира той решението партията му да се включи в състава на правителство с мандат на ГЕРБ.

"Бях член на БКП и след това се записах в БСП, когато бяха гоненията. И продължавам да работя за същите идеи, заради които се записах... По образование съм човек, който се занимава с бюджет и финанси", посочи вицепремиерът за себе си.

"За коледните добавки на пенсионерите никога не съм обещавал, че ще ги има. Не са предвидени средства, тази актуализация, предвиждана от служебното правителство, не предвижда добавки. В предстоящите седмици трябва да обсъдим възможностите, но състоянието на бюджетния дефицит е зле", заяви социалният министър.

Калфин се ангажира, че усилията ще бъдат към увеличаване на доходите.

"Ние бихме подкрепили евентуално предложение на БСП за отпадане на плоския данък“, каза той, въпреки че останалите партии в коалицията – ГЕРБ и РБ, са против подобна мярка.

На този фон Калфин се изказа за единност в Министерския съвет. "Добре е в МС да бъдем един екип и да направим тази програма, за която сме се договорили. 1.6 млрд. лв. е бюджетът на всички агенции, свързани със социалното министерство. При нас е много важно да постигнем резултати. Така че моята задача е с този ресурс да се справя. Социалното министерство не е ведомство, което постоянно иска повече и повече пари", заявиа Калфин.

Той анонсира, че смята да започне широка дискусия за пенсионната реформа, като е много важно тя да има широка обществена подкрепа. "Реформата е комплекс от мерки и ако догодина успеем да имаме широка подкрепа, това ще е добър резултат. Сигурен съм, че с този ресурс могат да се постигнат повече резултати. Искам да променя политики, а не числа", заяви Калфин.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?