Дори НФСБ разкритикува Карачакачанов, че концепцията му е само срещу "циганския етнос"

ДПС я обяви за противоконституционна и нацистка, Вежди Рашидов обаче не вижда проблем

Дори НФСБ разкритикува Карачакачанов, че концепцията му е само срещу "циганския етнос"

От противоконституционна и нацистка, до добра, но крадена идея. Така в парламента коментираха концепцията на вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов  за интеграцията на ромите, която според него трябва да се реализира чрез задължителен обществено полезен труд, събаряне на гетата, още по-строг контрол на социалните помощи, безплатни аборти и "ограничаване раждаемостта на жени от маргиналните общности" при определени условия.

ДПС определиха концепцията като противоконституционна, но пък на Вежди Рашидов от ГЕРБ изглежда му хареса. БСП пък видяха предизборна акция в идеята.

ДПС изтъкнаха като основен проблем на каракачановото творение това, че предвижда ограничения и правила единствено за ромите, а според конституцията всички в България се раждат с равни права.

Срещу този аспект на концепцията реагира и лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който иначе одобрява заложените мерки, които според него са преписани от неговата партия.

Концепцията не само въвежда крепостничество, но и копира философията на нацизма, твърдят от ДПС.

"Ако Каракачанов се бе запознал обстойно с конституцията, щеше да разбере, че предложенията му са противоконституционни, защото всички се раждаме с равни права и свободно движение", коментира пред репортери в четвъртък Джейхан Ибряимов.

Искам да поздравя ВМРО и Каракачанов с "идейното израстване", защото някои хора се опитваха да ограничат ромите в концентрационни лагери, допълни той. Ибрямов обясни, че концепцията на ВМРО е антихуманна, копира философията на нацизма и програмата на хитлеризма от 30-те години на миналия век, което отдалечава България от европейския ѝ път и НАТО.

В България съществуват наченки на фашизъм, каза Ибрямов и прогнозира, че представители на ВМРО ще се включат в Луков марш след седмица в София.

Според него Каракачанов подхожда така, защото наближават европейски избори и някои партии трябва да си търсят позагубения рейтинг, за да изкарат поне за един депутат. Същата теза застъпи и депутатът от БСП Таско Ерменков. "Ако се спазват законите, няма нужда да се правят фойерверки", каза още той.

Критики към коалиционния си партньор отправи и Валери Симеонов: "Не ми харесва, че концепцията е прекалено насочена и се подчертава, че е срещу циганския етнос, което не е редно. От същите недъзи страдат и други етноси, включително някои представители на нашата българска народност".

Симеонов уточни, че не е запознат в детайли с предложенията на Каракачанов и внесената от него концепция не е съгласувана с НФСБ. Като проблем обаче посочи, че вицепремиерът преписал идеите си програмата на НФСБ.

Всичко това, което Каракачанов говори, от 10 години е в програмата на НФСБ, коментира Валентин Касабов и поясни: Това е наша програма, преписана едно към едно.

Предложенията на ВМРО "не са чужди" на "Атака", коментира депутатът от партията Явор Нотев, който също не пожела да навлиза в детайли. Предпочитал "Обединените патриоти" да излязат с общо становище.

Няма да има етническо напрежение заради предложенията на Каракачанов, прогнозира Вежди Рашидов от ГЕРБ. Той също отказа да коментира конкретните мерки, но за сметка на това припомни, че докато е бил войник, е строил Правец. По думите му школата на Строителни войски била много добра и подготвяла за "всякакви професии за живота" - строители, техници, кофражисти и др., поясни Рашидов.

По думите му във Франция дават 8 месеца социални помощи и в този срок трябва човек да си намери работа. Ако не си намериш, спират да ти дават. Така че трябва да има правила, каза още Рашидов.

Споделяне

Още от България