Дори представляващата ВСС се оплака от диктатурата на мнозинството

Съпругът й се оказа понижен в прокуратурата със заповед на Цацаров

Соня Найденова

Скандалите във Висшия съдебен съвет продължават да ескалират, стигайки до там, че и представляващият институцията член Соня Найденова се обяви в четвъртък за жертва на мнозинството в съвета заради различното си мнение.

Повод за публичното избухване на конфликта стана нежеланието на мнозинството да назначи Найденова за член на Комисията за конфликта на интереси във ВСС преди седмица. Позицията бе овакантена от Камен Ситнилски, който бе изгонен от съвета пак заради конфликт с мнозинството около главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Върховния административен съд Георги Колев.

Проблемът на мнозинството с Найденова бе осветен от Светла Петкова, която се изявява като безскрупулен негов говорител, когато то има проблеми с някой неудобен. Преди седмица Светла Петкова обяви, че Найденова не е подходяща за член на тази комисия, защото като съдия била забавила дело 10 години.

Със седмица закъснение Соня Найденова обяви, че смята да съди Светла Петкова за думите ѝ. Найденова допълни, че ВСС я наказва заради изразено различно мнение от мнозинството.

"Това, което се случва, това, което се потулва и което ще остане неизяснено в рамките на тази зала, тези внушения имат една цел – един член на съвета да бъде омаскарен. Един член на ВСС да бъде наказан за това, че има различно мнение от мнението на мнозинството. Член на ВСС не може да бъде санкциониран за това, че има различно мнение", обяви Соня Найденова.

Соня Найденова – отскоро неудобната

Соня Найденова бе избрана за член на ВСС от парламента, след като бе лансирана от ГЕРБ. Тя бе избрана от мнозинството за престижната позиция на представляващ член на ВСС вместо другия кандидат Юлия Ковачева (квота на съда). Още тогава беше ясно, че Ковачева няма как да влиза в схеми и бе отхвърлена. Дълго време Соня Найденова изглеждаше подходяща за мнозинството заради връзката си с ГЕРБ. Всичко приключи с избухването на един скандал покрай избора за председател на Върховния касационен съд.

Причината бе непремерeно изказване на Милка Итова пред Mediapool, с коeто тя обяви, че ВСС първо трябва да договори правилния председател на върховния съд и едва тогава да прави процедурата по избор . Това изказване стана най-солидният публичен аргумент на критиците срещу порочната кадрова практика на ВСС и провеждането на предизвестени избори. Малко след изказването на Итова Соня Найденова излезе публично с критики срещу това виждане. После ВСС направи точно това, което Итова бе казала, а позицията на Найденова започна да ѝ създава проблеми.

Удар през съпруга

Публичната ескалация на напрежението дойде малко преди Коледа. Тогава се случи необясним скандал между нея и главния прокурор Сотир Цацаров. Без да обясни защо Найденова си пожела за Нова година да не получава повече специално внимание за членовете на семейството си. Цацаров избухна: "Нямам намерение да се занимавам с глупости, да посягам на служебната кариера на Вашия съпруг, който е началник на отдел и работи добре." Към онзи момент Веселин Найденов беше шеф на отдел във Върховната административна прокуратура.

Тогава не се разбра за какво точно е скандалът, а и Найденова не обясни.

За каквото и да е била свадата в четвъртък сайтът "Правен свят" съобщи, че от две седмици съпругът ѝ вече не е шеф на отдела след издадена заповед от Цацаров. Найденова каза единствено: "Това, което си пожелах за Коледа, не се случи".

Сега във ВСС все по-упорито се говори, че Найденова може да бъде махната от позицията представляващ член за сметка точно на Светла Петкова. В крайна сметка мнозинството отново отказа в четвъртък да избере Соня Найденова за протоколната позиция на пети член на Комисия за конфликта на интереси. Това ясно показва, че скандалът по тази линия ще ескалира допълнително, а представляващата ВСС вече е персона нон грата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?