Дори разрешените дози на влаганите в храните Е-та увреждат човешката ДНК

Учени от БАН установиха, че концентрацията им трябва да е от 10 до 100 пъти по-ниска

Дори разрешените дози на влаганите в храните Е-та увреждат човешката ДНК

Влагани в храните овкусители, оцветители и консерванти увреждат човешката ДНК и концентрацията им би трябвало да е от 10 до 100 пъти по-ниска от сега разрешената. Това сочат резултатите от изследване на Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на БАН, представено във вторник.

Ръководителят на лабораторията доц. Георги Милошев съобщи, че са изследвани 12 от т.нар. Е-та, като само едно от изследваните вещества не оказва влияние върху ДНК. Особено опасни се оказват шест вещества - оцветителите еритрозин - Е127, индиго кармин - Е132, фаст грийн - Е143, консервантът натриев нитрит - Е250, добавката кофеин и 4-аминоантипирин - 4ААР, използван във фармацевтичната промишленост.

"Тези вещества, въпреки че са с ниска концентрация, предизвикват увреждане. Позволените концентрации, които се слагат, бяха 100, дори 1000 пъти по-високи, отколкото би трябвало да бъдат", коментира Милошев. Това според учените повишава риска от онкологични заболявяния.

Оказало се, че дори не е нужно да има натрупване на веществата след дълготрайна употреба на съответния продукт.

"Еднократното въздействие показа, че концентрацията на някои от веществата, например натриев нитрит, който се добавя в месата и в колбасите, трябва да бъде 1000 пъти по-ниска от тази, която е разрешена", каза ученият.

Според учените, много малко издания се съгласяват да публикуват резултатите от такива изследвания, въпреки че методът е достатъчно прецизен.

Учените са уведомили за резултатите от проучването си няколко български министерства, агенции и комисии, както и Европейската комисия и Европейския агенция по безопасност на храните (EFSA). От EFSA са отговорили, че проучването на лабораторията "има някои слабости и ограничения и научната публикация ще бъде предоставена на постоянната работна група по генотоксичност към научния съвет."

Крайното становище на EFSA е, че научната публикация на българските генетици не осигурява нова информация, отнасяща се до оценката за безопасността на тези добавки, извършена досега от EFSA.

"Ако информацията не е нова за агенцията, защо досега не са предприети мерки за намаляване на токсичността на добавките или на употребата им", допълни Милошев.

През 2013 година EFSA предупреди, че шест оцветителя, използвани в сладкарството, фармацията и козметиката, са опасни и могат да увредят ДНК и генетичния материал на клетките. Става въпрос за Allura Red AC (E 129) (Алура червено), Amaranth (E 123) (Амарант), Ponceau 4R (E 124) (Понсо), Sunset Yellow FCF (E 110), Azorubine/Carmoisine (E 122) (Азорубин, Кармоизин). Затова европейската агенция разпореди допълнителни проучвания на веществата.

Част от тях са забранени за използване в някои страни като САЩ, Норвегия, Финландия, Великобритания.

Споделяне

Още по темата

Още от България