Дорис Лесинг стана нобелов лауреат за литература

Дорис Лесинг стана нобелов лауреат за литература

Нобеловата награда за литература на 2007 година получи британската писателка Дорис Лесинг, съобщиха световните агенции. Името ѝ беше съобщено от секретаря на Шведската кралска академия Хорас Енгдал в четвъртък. Наградата ѝ е присъдена с формулировката “за изпълненото със скептицизъм и пророческа сила постигане на опита на жените”.

Дорис Лесинг, с бащино име Дорис Мей Тейлър, е родена на 22 октомври 1919 г. в Персия (Иран). През 1925 г. семейството на бъдещата писателка се преселва в Южна Родезия (Зимбабве). До 15-годишна възраст Дорис учи в католическо училище, но не го завършва. Това остава единственото ѝ формално образование.

В младостта си тя е работила като детегледачка, телефонистка, журналистка. През 1949 г. се установява в Лондон. През 50-те и 60-те години на миналия век е била активистка на британската комунистическа партия и участничка в антиядреното движение. Заради критиките си към апартейда ѝ отказват правота да пътува в ЮАР и Родезия.

Дорис Лесинг започва да публикува през 1949 г. Дебютният ѝ роман се нарича “Тревата пее”. Между 1952 и 1969 г. публикува полуавтобиографичната серия от пет романа и сборник с разкази “Децата на насилието”, през 1979-1983 г. издава серия фантастични романи “Катопус в Аргос”. Един от най-известните ѝ романи – “Златният бележник” – е публикуван през 1962 година и се смята за класика във феминистката литература.

През 1985 г. Лесинг издава сатиричния роман “Добрият терорист”, който е възхвален от критиците. През 1988 г. излиза книгата “Петото дете”, която е смятана за една от най-важните в късното творчество на писателката. През 90-те години се появяват две автобиографични книги “Под кожата ми” и “Разходка в сянката”.

На Дорис Лесинг са присъждани многобройни литературни награди, сред които испанската премия на Астурийския принц, британският приз на Съмърсет Моъм, германската Шекспирова премия Алфред Тепфер.

Церемонията по връчване на Дорис Лесинг на Нобелов медал, диплома на Шведската кралска академия и чек за 10 милиона шведски крони ( 1,542 млн. долара) ще се проведе в Стокхолм на 10 декември.

Правилата на Шведската кралска академия забраняват споменаването на имената на потенциалните победители не само в пресата, но и в частни разговори. В навечерието на обявяване на наградите се гласува за един от петимата кандидати от списък, чието съдържание остава тайна.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?