Досъдебно производство срещу виновниците за скандала с "Баклава"

Досъдебно производство срещу виновниците за скандала с "Баклава"

Образувано е досъдебно производство срещу виновниците за създаването на скандалните клипове с участието на бургаски сираци, които са разпространени в интернет като реклама към филма "Баклава". Това съобщи в петък прокурорът Андрей Червеняков, който е разписал постановлението за производството. Той обясни, че тепърва ще се уточняват виновните лица около случая, тъй като кръгът им е много голям.

Първата назначена проверка е завършила с наличие на достатъчно данни за образуване на досъдебно производство по член 159, ал. 4, 192А от Наказателния кодекс, посочи прокурорът. Текстовете от закона се отнасят до създаването и разпространението на произведения с порнографско съдържание и приемане на работа на лица под 16 години, за което не е искано разрешение.

Червеняков съобщи още, че в момента текат още две паралелни проверки, разпоредени от прокуратурата с адресат кметът на община Бургас и полицията. Те са с оглед установяването на фактите, свързани с твърдението на авторите на филма "Баклава", че в дома за деца, къдетжо е сниман филмът, има насилие, употребяват се алкохол и наркотици.

Постановено е още да се ограничи достъпът на външни лица в дома, както и на възпитаниците да се направи психологическа експертиза, за да се прецени как възприемат случилото се и как то им се отразява.

Досъдебното производство, разпоредено днес, трябва да приключи до два месеца. Възможно било обаче да се поиска и удължаване на срока с още 4 месеца.

Още от България

Как оценявате присъдите по делото "Иванчева"?