Досега 1300 ромски ученици са кандидатствали за обявените 600 стипендии

Досега 1300 ромски ученици са кандидатствали за обявените 600 стипендии

Досега около 1300 ромски ученици са кандидатствали за стипендии за успешно завършване на образованието, съобщи вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева. Кандидатите са два пъти повече от обявените 600 стипендии.

"Масовият случай на кандидатите е с успех над 5, има и пълни отличници - с успех 6,00, което е чудесно", съобщи Кунева на петъчния парламентарен контрол.

Тя припомни, че проектът е по инициатива на Ромския образователен фонд, създаден в рамките на Декадата на ромското включване - през 2005 г., с решение на правителството между България, Хърватия, Чехия, Македония, Сърбия, Черна гора и Словакия. За две учебни години проектът ще се финансира с общо 561 400 евро, като 343 320 евро са от Ромския образователен фонд, а съфинансирането от МОН е 218 080 евро.

Кунева посочи, че проектът се финансира с 218 080 евро бюджетни средства, което е нищожно на фона на почти 20 милиона лева, които се отпускат само за 2016 г. за всички видове стипендии на учениците у нас. Важно е да се отбележи, че бюджетните средства по проекта ще са само за учителите, а парите за стипендиите за 700 български ученици от ромски произход в гимназиален етап ще се предоставят изцяло от Ромския образователен фонд, уточни министър Кунева.

Тя каза, че от бюджета ще бъдат изплатени възнагражденията на 150 български учители, които ще контролират посещаемостта, резултатите на учениците и ще представят редовен отчет за всяко дете в проекта.

"Това ще бъде една от най-контролираните програми, взела съм всички мерки за това", увери вицепремиерът в оставка.

По думите на министър Кунева учителите ще могат да дават и съвети на ромските ученици как разумно да използват средствата от стипендиите.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?