Досега 23 души са тествани за коронавирус у нас и са с отрицателни проби

Досега 23 души са тествани за коронавирус у нас и са с отрицателни проби

Отрицателни са пробите за коронавирус на 23 души, които са пристигнали в България от Азия, обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на изслушване в парламента в сряда по искане на партия "Воля".
.
Двама пациенти от Велико Търново, пътували до Китай, са поставени под домашно наблюдение за евентуална проява на симптомите на коронавируса, под наблюдение е и украински гражданин в Стара Загора, чиято проба е отрицателна.

Ананиев информира депутатите, че Министерството на здравеопазването е отвори информационна телефонна линия, на която граждани и организации могат да задават своите въпроси, свързани с коронавируса. "Всеки може да получи информация относно симптомите на коронавируса, мерките, които следва да бъдат предприети при пътуване до държавите с регистрирани случаи, работата със стоки и пристигащи от Китай и други", каза Ананиев.

Той съобщи, че в България има осигурени количества маски и ръкавици за два месеца напред. "Направили сме заявки към производители да ни доставят допълнителни количества, след изтичането на периода", допълни той.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов съобщи, че за служителите на граничните пунктове са осигурени ръкавици и маски.

Ананиев съобщи, че са дадени специални препоръки на инспекторите по здравен контрол в цялата страна и болниците как да действат.

За засилен граничен здравен контрол са разкрити временни здравни звена на ГКП-та на летищата в София, Варна, Бургас и Пловдив.

Въведено е дистанционно измерване на температурата на пристигащите пътници с термокамери, както и 24-часово наблюдение от служителите на регионалните здравни инспекции, на място лицата с повишена температура се изолират, снема им се епидемиологичната анамнеза и при данни за престой в Китай, се насочват за хоспитализация, посочи Ананиев. По думите му, за хора без клинични оплаквания е разработен формуляр за събиране на данни с цел проследяване.

Към 14 февруари са регистрирани 47 случая на коронавирус 2019 г. в Европа, както следва: в Германия - 16, Франция - 12, Великобритания - 9, Италия - 3, Испания - 2, Русия - 2, Белгия - един случай, Финландия и Швеция - по един случай. Той поясни, че от 11 февруари в здравното министерство има отворена телефонна информационна линия, на която граждани и организации могат да задават въпроси.

"Това, което е възможно да се направи, на този етап ние сме го направили. Мерките, които сме предприели, считам че създават голяма степен на сигурност", заяви Ананиев.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?