Досега адвокати писаха законите, вече ще ги правят прокурори

Досега адвокати писаха законите, вече ще ги правят прокурори

Опитите да се решават проблемите с наказателна репресия от всички правителства в последните 20 години доведе до хипертрофия на Наказателния кодекс. Това заяви главният прокурор Борис Велчев във вторник след срещата си с премиера Бойко Борисов. Освен цялото ръководство на прокуратурата, на нея присъстваха министрите на вътрешните работи и на правосъдието.

Борис Велчев е поискал да се декриминализират някои състави от Наказателния кодекс (НК), които допълнително затрупват прокуратурата.

Като пример той посочи шофирането в нетрезво състояние. За 2008 г. 27 процента от обвинителните актове са били именно срещу пияни шофьори, а влезлите в съда присъди едва 0.06 на сто. Велчев настоява тези текстове да отпаднат от НК, а санкциите да бъдат административни.

Засега идеята му е с административни наказания да се санкционира и незаконното съхранение на акцизни стоки, както и нелегалния дърводобив.

Трябва да има и деформализация на процеса за престъпления по текстове, на които така или иначе се налагат административни наказания, добави Велчев.

Премиерът Борисов бе изненадан от факта, че има прокурори, на които се падат по 1000 дела. Той каза, че ГЕРБ няма да се упражнява върху гърба прокуратурата, каквито спекулации се появявали.

Досега законите се правеха от адвокатите, сега ще се правят от прокурорите, добави Борисов. По думите му в НК има текстове от 1968 г., които касаят престъплението по служба на социалистически ръководители.

След срещата стана ясно още, че до няколко дни министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и заместник -главният прокурор Камен Ситнилски започват да оглеждат сгради, които да могат да бъдат ползвани от съдебната власт, за да се решат битовите проблеми на прокуратурата. Най-остри проблеми от години изиптиват Софийската районна прокуратура и Софийският районен съд.

Правосъдният министър Маргарита Попова заяви, че реформи в съдебната система ще се правят както никога до сега - чрез диалог. Има безрезервна политическа воля за това да има по-добро правосъдие и повече доверие в обществото, добави тя.

Премиерът Борисов заяви, че би се отзовал на среща и със съдиите, ако бъде поканен, както е направил главният прокурор.

Разговорът на премиера с обвинителите бе предшестван от национално съвещание на МВР в понеделник, приключило с безкомпромисни обещания за справяне с организираната престъпност в рамките на година. Не бе посочено какви мерки ще се вземат, но бе декларирана воля за справянето с 250-300 престъпници, които тормозят обществото.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?