Досега само ДСБ не са участвали в бордове на общински фирми

В досегашния мандат 2003-2007 г. единствено ДСБ не са предлагали и излъчвали свои представители в бордовете на общинските фирми. Това се казва в открито писмо на ДСБ – София до столичния кмет Бойко Борисов, който заяви, че единствено общинските съветници от неговата партия ГЕРБ не участват в управлението на софийските общински дружества. Собствени съветници ГЕРБ има от миналия месец, след като спечели местните избори в столицата.

ДСБ посочват, че общинските им съветници в Столичния общински съвет са заявили още при учредяването си като самостоятелна група след отделянето от СДС през 2004 г., че не подкрепят политиката на партийни назначения в управителните тела на общинските търговски дружества и че няма да предлагат хора за назначения в тях, докато системата за назначения не се замени с мениджърско начало. Така единствено ДСБ в София в мандата 2003-2007 г. не са предложили и не са излъчили нито един представител в бордовете на общинските фирми.

ДСБ освен това припомнят, че повече от една година кметът и неговата администрация не прилагат Наредбата за реда за учредяване и реда за управление на общинските търговски дружества. Наредбата бе предложена от ДСБ още на 14 септември 2004 г., но бе приета едва през октомври 2006 г.

С нея се въведе изискване за намаляване числеността на бордовете, за конкурсно начало при техния избор, за разработване на бизнес планове за развитието им и поставяне на конкретни бизнес задачи на дружествата от страна на Столична община, както и обвързване на заплатите на директорите на дружествата с конкретните резултати от тяхната дейност.

Въпреки това Бойко Борисов и неговата администрация не прилагат наредбата.  

Столична община не прави никакви предложения за подобряване на дейността на търговските дружества, не предлага програма за тяхното преструктуриране, не обявява конкурси за назначения в дружествата и не контролират ефективно тяхната дейност, посочват ДСБ.

Съветниците от партията заявяват в писмото си, че Борисов им дължи извинение.

Междувременно кметът заяви, че всички шефове на общински фирми ще бъдат сменени. Това ще стане чрез публичен конкурс, който трябва да се проведе в рамките на три месеца, заяви в петък Борисов пред БНТ.

 

 

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?