Досегашни евродепутати водят листата на БСП за ЕП

Сегашният временен представител на левицата Кристиян Вигенин е водачът на листата на БСП за изборите за Европейски парламент (ЕП), депутатът Илияна Йотова е на второ място. Това реши в петък привечер Изпълнителното бюро (ИБ) на соцпартията, което одобри 18-те си кандидати, съобщи пред Mediapool говорителят на БСП Ангел Найденов. На челните избираеми места са още и досегашните евродепутати Евгени Кирилов, Атанас Папаризов, Георги Близнашки, Маруся Любчева и др.

Зам.-финансовият министър Георги Кадиев, който също беше номиниран, е останал извън листата, научи Mediapool. Преди десетина дни Кадиев заяви, че смята да напуска поста си, като се аргументира, че това, което можел да свърши, го е свършил, а това, което не е направил, няма да може и да го направи. Тогава представители на левицата коментираха, че той не се сработва с шефа си Пламен Орешарски и че партията ще се опита да го спаси в Страсбург.

Окончателният вариант на листата ще бъде гласуван в събота от Висшия съвет на БСП. Очаква се това да стане чрез таен вот. Найденов обясни, че не е изключено по време на пленума да се предложат нови кандидати и да се получат размествания в подреждането. “Не е изключено някои, които одобрихме, да отпаднат в събота”, коментира Найденов.

В началото на заседанието премиерът и лидер на партията Сергей Станишев ще мотивира предложенията си за листата и ще обясни по какви критерии и изисквания са подбрани кандидатите. След това ВС ще вземе решение и под каква форма соцпартията ще се регистрира за участие в евровота – дали в коалиция, дали подкрепена от партньори или самостоятелно. Последният вариант бил доста вероятен, според социалисти.    

Изборите за Европарламент ще се проведат на 20 май, като България ще трябва да изпрати в Страсбург 18 свои представители.

Споделяне

Още от България