Досегашният премиер на Швеция пак ще опита да състави правителство

Стефан Льовен

Председателят на шведския парламент връчи в петък на настоящия премиер социалдемократ Стефан Льовен нов мандат да състави правителство, два месеца след като парламентарните избори в Швеция не излъчиха мнозинство, предаде Франс прес.

На 61-годишния Льовен е възложено за втори път да намери коалиционни партньори след неуспешния първи опит през октомври.

На изборите на 9 септември нямаше победител, способен да създаде стабилна коалиция. Социалдемократческата партия на Льовен остана първа политическа сила по брой места в парламента и нейната червено-зелена коалиция си запази преднината от едно място в десноцентристкия блок със 144 от общо 349 депутати.

В края на септември премиерът подаде оставка, след като изгуби вот на доверие в парламента в резултат на гласуването на десноцентристката коалиция Алианс, подкрепена от гласовете на крайната десница

Оттогава двата лагера напразно се опитват да сформират коалиция, отказвайки да се съюзят с крайнодясната партия "Шведски демократи", класирала се трета на изборите със 17,6 процента от гласовете.

В случай на неуспех на Льовен на гласуването в парламента в началото на декември, пред председателя на Риксдага (парламента) пред Андреас Нурлен ще има две възможности за намиране на политическо решение преди свикването на нови избори.

"Положението остава трудно", каза днес Нурлен, който се надява новият премиер да бъде назначен преди гласуването на бюджета в Риксдага на 12 декември.

"Гражданите смятат, че е време това положение да приключи", добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?