Досегашният президент на Словакия смята да създаде политическа партия

Президентът на Словакия Андрей Киска

Президентът на Словакия Андрей Киска възнамерява да създаде нова политическа партия след изтичане на мандата му през юни, предаде Асошиейтед прес. Тогава той ще предаде пълномощията си на либералната екоактивистка Зузана Чапутова, която бе избрана на този пост в събота и ще бъде първата жена президент на Словакия.

Киска, който е успешен бизнесмен и филантроп, не се кандидатира за втори 5-годишен мандат заради гръмки финансови скандали. Той обаче активно подкрепи Чапутова, която бе избрана с обещания за действена борба с корупцията.

Обявявайки намерението си, той каза, че неговата партия ще обедини "порядъчни граждани, които желаят промени към по-добро в Словакия". "Ние спечелихме (току-що отминалите) президентски избори в Словакия, а сега трябва да победим и на (редовните) парламентарни избори. За тази цел аз ще основа политическа партия", заяви той.

"Президентът трябва да бъде извън партиите. Затова ще ви предоставя цялата информация след изтичането на моя (президентски) мандат", отбеляза той и уточни, че това ще стане на 17 юни т.г.

Мандатът му като държавен глава бе белязан от сблъсъци с популисткия бивш премиер Роберт Фицо и неговата левичарска партия "Смер", която е доминираща и управляваща и в момента политическа сила в страната, но имиджът ѝ е сериозно накърнен от корупционни скандали.

Киска подкрепи мощните улични протести, които доведоха до падането на коалиционното правителство на Фицо и до политическа криза в Словакия. Кризата се разрази миналата година след убийството на млад журналист, разследващ дълбоко вкоренена правителствена корупция. Заедно с журналиста Ян Куциак бе убита и неговата годеница.

Противоборството между Киска и Фицо датира от 2014 г., когато Киска победи Фицо на предишните президентски избори.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа