Досегашният заместник Атанас Атанасов става шеф на разузнаването

Досегашният заместник Атанас Атанасов става шеф на разузнаването

Досегашният заместник-председател на Държавна агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов е предложен за ръководител на службата, съобщи правителствената пресслужба в сряда. Едновременно с това правителството предложи на президента да издаде указ за освобождаване на досегашния шеф Драгомир Димитров

Решението за рокадата е взето след подадена от Драгомир Димитров молба за напускане. Новата работа на разузнавача ще е генерален консул в Мюнхен.

Драгомир Димитров бе назначен за директор на Националната разузнавателна служба през 2012 година. Три години по-късно парламентът прие закон за институцията и я прекръсти на Държавна агенция "Разузнаване". Димитров бе преназначен от президента Росен Плевнелиев за неин директор през 2015 година с петгодишен мандат, който изтича през 2020 година. Преди това той е бил шеф на полицията във Велико Търново.

Смените в службите вече традиционно минават с последващо назначение в чужбина и тази практика е в сила и сега. Според вестник "24 часа" Драгомир Димитров е поискал да "изпълни едно от своите житейски желания - да се върне обратно в дипломацията", след като е бил част от екипа в Берлин на посланик Меглена Плугчиева преди повече от 10 години. От 2007 до 2011 година Димитров е бил в Берлин като офицер за връзка, т.е. той не е имал много общо с дипломацията.

Смяната на Драгомир Димитров с Атанас Атанасов ще бъде поредна рокада по върховете на службите, след като Румен Радев стана президент. По-рано тази година премиерът Бойко Борисов се съгласи с предложението на президента бившият шеф на военната полиция генерал-майор Данчо Дяков да оглави Национална служба "Охрана".

Атанас Атанасов е на 48 години и родом от Асеновград. Той е завършил военния университет във Велико Търново със специалност "Радиоразузнаване".

Започва кариерата си през 1994 г. в МВР, където е назначен в Служба "Защита на средствата за връзка". Година по-късно става оперативен служител в Националната разузнавателна служба и последователно е преминал длъжностите разузнавач, старши инспектор, заместник–началник на отдел и началник на отдел.

Атанасов владее гръцки и английски език, ползва сърбо-хърватски и руски език.

Споделяне

Още по темата

Още от България