Досиетата на висшия клир сринаха доверието към църквата

Доверието към Българската православна църква е паднало със 17% през последните три месеца, като основната причина за това е огласяването на досиетата на митрополитите. Това показва проучване на Националния център за изследване на общественото мнение (НЦИОМ) направено между 3 и 15 февруари сред 1000 души.

През ноември 2011 г. 53% от българите са одобрявали дейността на църквата, докато през февруари техният брой пада на 36 на сто. Критичните настроения към църквата пък нарастват с 13%. Резкият спад на одобрението към църквата се дължи на огласените данни за принадлежност на митрополити към бившата ДС, както и на случаите, свързани с имотното състояние на висши духовници, коментираха от НЦИОМ.

 

Полицията и армията традиционно остават най-одобряваните институции, като събират симпатиите на около 42% от българите през февруари.

 

Въпреки че за последните три месеца доверието в полицията намалява с 5 пункта, МВР събира най-много одобрение сред населението, показва проучването. От работата на полицаите са доволни най-вече хората на възраст между 40 и 49 години, които имат среден и по-висок стандарт на живот, както и симпатизантите на ГЕРБ и ДПС. Неодобрението за службите на реда се покачва леко с два пункта за последните три месеца – от 38% през ноември 2011 г. на 40% през февруари 2012 г. Най-критични към дейността на полицията са жителите на малките градове, крайно бедните, както и симпатизантите на БСП, Атака и на Синята коалиция.

 

За последните три месеца отношението към дейността на прокуратурата и съда остава без промяна. Неодобрението за дейността на тези институции е над три пъти по-високо от одобрението. Работата на всяка от двете институции е одобрявана от по 17% от интервюираните. Близо 58% от българи не харесват как работи прокуратурата, а 61% са критични към работата на съда.

 

Отношението на българите към работата на парламента и правителството също не се е променило съществено за последните три месеца. Негативните обществени оценки за свършеното от депутатите и министрите продължава да взема връх над позитивните,

посочват социолозите.

 

През февруари одобрението към работата на 41-то Народно събрание е 23%, докато неодобрението е 60%. Все пак от ноември 2011 г. до февруари 2012 г. неодобрението е

намаляло с 6 на сто, отчитат от НЦИОМ. Най-високо неодобрение от работата на депутатите има сред хората на възраст от 50 до 59 години, сред жителите на малките градове и крайно

бедните.

 

Правителството е харесвано от 35% от българи, като този дял e с един пункт по-малък в сравнение с ноември 2011 г. Кабинетът се подкрепя най-често от хората на възраст между 40 и 49 години, високообразованите, заможните, живеещите в София и големите градове. От привържениците на ГЕРБ 74% одобряват работата на кабинета.

 

Неодобрението за дейността на правителството на Бойко Борисов намалява с 4% за последните три месеца - от 53% през ноември 2011 г. на 49% през февруари 2012 г.  

Споделяне

Още от България