"Досиетата от Рая": Фондове на британската кралица са инвестирани в офшорна зона

Замесени в поредния офшорен скандал са близки до Доналд Тръмп и Джъстин Трюдо

"Досиетата от Рая": Фондове на британската кралица са инвестирани в офшорна зона

В неделя вечерта десетки медии по целия свят започнаха публикуването на изтекли документи от офшорните зони на Каймановите, Бермудските и Британските Вирджински острови, както и британските острови Ман, Джърси и Гърнси. Проектът е наречен “Досиетата от Рая“ и обхваща 13.4 милиона файла с общ обем от 1.4 терабайта, обработвани близо една година от над 380 журналисти от 67 държави. Документите засягат период от близо 70 години.

Това е второто най-голямо изтичане на информация след “Досиетата Панама“.

Фокусът на вниманието е върху документацията, изтекла от прочутата адвокатска контора "Апълби" (Appleby), която обслужва предимно високопоставени и влиятелни лица и корпорации. От кантората вече коментираха, че изтеклата информация не са открили доказателства за незаконни действия на замесените лица.

Въпреки това скандалът е сериозен, защото журналистите се натъкнали на информация, че 10 милиона паунда от частните фондове на британската кралица са инвестирани във фонд на Каймановите острови и Бермуда. Част от парите са отишли при фирмата за търговия на дребно “Брайтхаус“, обвинен в експлоатация на бедни семейства.

Частните фондове на британската кралица са за близо 500 милиона паунда, напомня ББС. Кралицата не се занимава лично с тази дейност, а за нея отговаря отделна институция.

В скандала се оказа замесен и министъра на външната търговия на САЩ Уилбър Рос, който е инвестирал пари в компанията “Навигейтър холдингс“, печелеща от транспорт на нефт и газ на руската компания “Сибур“. Един от собствениците на руската компания е Кирил Шамалов, който е зет на президента Владимир Путин.

Досиетата разкриват как "Туитър" и "Фейсбук" са получавали стотици милиони долари инвестиции, които може да бъдат проследени назад до руски финансови институции.

Скандалът засегна дори Канада, след като се оказа, че фонд на Каймановите острови, избягващ плащането на данъци, се управлява от главния финансист в правителството на канадския премиер Джъстин Трюдо. Трюдо от години пледира за затваряне на офшорните зони.

Фронтменът на U2 Боно е използвал фирма в Малта, за да плати за дял в мол в Литва. Досиетата от Рая” описват и офшорна мрежа, използвана от двама руски милиардери, включително Алишер Усманов, за да придобият дялове във футболните крубове "Арсенал" и "Евертън".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?