Досието на Георги Марков вече е публичен факт

Досието на Георги Марков вече е публичен факт

Кандидатът за президент и бивш конституционен съдия Георги Марков бил сътрудник на Второ, а след това и на Шесто управление на бившата Държавна сигурност. Това стана ясно от публикуваните в понеделник от в. “Монитор” документи, за които се уточнява, че са личното дело на Марков. Материалите са предоставени на вестника от бившия член на ЦИК проф. Михаил Константинов, след като вътрешният министър Румен Петков отказа да извади досието на Георги Марков.

Засега кандидат-президентската двойка на десните Неделчо Беронов – Юлиана Николова е единствената, която поиска и получи справка за чисто минало от ДКСИ, макар че това не е законово изискване за участие в изборите.

Новият законопроект за досиетата, който ще бъде гласуван след вота, предвижда държавният глава и неговият подгласник да са първите публични фигури, които подлежат на проверка.

Георги Марков е бил "идейно убеден" агент и е сътрудничил с "желание", е видно от докладите на водещия го оперативен работник Иван Василев, запазени в личното дело на агент Николай.

Проф. Константинов казва пред в. “Монитор”, че е получил документите от служители на МВР. Делото е било унищожено.

От копията личи, че Марков е работил най-напред в контраразузнаването.
Той е бил утвърден за агент по псевдонима Николай през 1972 г. и е регистриран под № 32 590. По това време Георги Марков е работил в Института за чуждестранни студенти и е задочник в СУ. Ползван е от службите по линия за "Подготовка и опит за бягство от НРБългария".
В досието на агент Николай са запазени данни за участието му в делото за оперативна проверка "Скакалец" срещу студента на Марков - Лъчезар Стефанов, който е осъден за това, че искал да емигрира в Италия през Югославия.

През 1975 г. Марков е предложен за агент на Шесто управление, като е бил такъв една година. На 17 април 1976 г. водещият го оперативен от Шесто прави предложение личното и работното дело на агент Николай да бъде свалено от архив.

Аз искам вот от българските избиратели, от миналото си не се притеснявам. За тези 17 години се видя кои са агентите - тези, които дадоха даром властта на БСП. Така Марков коментира разкритията по време на предизборните си прояви в понеделник.

Моят отговор на обвиненията, че имам агентурно минало е: да си гледат работата, допълни Марков и каза, че публикуваните документи са фалшификати. Той обяви, че няма да бъде въвлечен в дебат по тази тема и че няма да обяснява на никого агент ли е бил или не. Който иска нещо да докаже, да извади подписани от мен документи, но такива няма, освен ако не са фалшифицирани, каза Марков. Според него агентурното му миналосе раздухва от "група психопати около Костов и Стоянов", предаде БТА.

Георги Марков каза пред журналисти, че си е виждал досието. “Аз не съм давал съгласие да се прави досие, да не говорим за наличието на мой подпис”, каза Марков.

Михаил Константинов обясни, че е получил документите в пощата си, но уточни, че бившият шеф на комисията за досиетата Методи Андреев е потвърдил достоверността им. Той аргументира публикацията с убеждението си, че е недопустимо бивш агент да претендира за президентския пост.

Темата за досиетата стана актуална още преди началото на предизборната кампания, след като кандидатът за втори мандат Георги Първанов потвърди, че в архивите на ДС има папка за него с псевдоним Гоце.

Петър Берон, когото вътрешният министър преди няколко месеца отново спомена сред сътрудниците на ДС, също заяви, че няма да иска справка за чисто минало, тъй като вече е проверяван през 2001 г.

Още от България

Как оценявате присъдите по делото "Иванчева"?