Доскорошната опозиция поема управлението в Черна гора

(От ляво надясно) Дритан Абазович, Здравко Кривокапич, Алекса Бечич

Лидерите на три опозиционни блока в Черна гора - Здравко Кривокапич /"За бъдещето на Черна гора"/, Алекса Бечич /"Мирът е нашата нация"/ и Дритан Абазович /"Черно на бяло"/ подписаха коалиционно споразумение за съставяне на новото правителство на страната, предаде ТАСС, като се позовава на сайта Виести.

Новото правителство ще изпълнява отговорно своите международни ангажименти, ще се бори против корупцията и престъпността, заяви Здравко Кривокапич след подписването на споразумението.

Според опозиционните лидери приоритет на новия кабинет ще бъде също "излизане от икономическата криза, деполитизация на ключовите институции на властта и движение по пътя на присъединяване към ЕС".

Рлавителството ще укрепва и подобрява сътрудничеството с НАТО и бързо, пълно и ангажирано ще изпълнява всички реформи, необходими за пълноправното членство на Черна гора в ЕС, се посочва в споразумението.

Управляващата досега Демократична партия на социалистите в Черна гора на президента Мило Джуканович се класира на първо място в парламентарните избори в страната на 30 август, но не събра достатъчно гласове за съставяне на кабинет.

Демократичната партия на социалистите получи 35,06 процента от гласовете, опозиционната коалиция "За бъдещето на Черна гора" - 32,55 процента, коалицията "Мирът е нашата нация" - 12,53 процента, коалицията "Черно на бяло" - 5,53 процента, партия "Социалдемократи на Черна гора" - 4,1 процента, Бошнячката партия на Черна гора - 3,98 процента, Социалдемократическата партия на Черна гора - 3,14 процента.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа