ДОСТ: ДПС реабилитира деятели на Възродниятелния процес

Лютви Местан

В декларация, подписана от лидера ѝ Лютви Местан, партията ДОСТ обвини в сряда ДПС, че реабилитира "дейци на възродителния процес".

Става дума за решение на Общинския съвет в Лозница, който е одобрил изграждане на паметник на Пенчо Кубадински. Кубадински е родом от Лозница и бе един от най-видните комунистически функционери преди 1989 г., включително по време на т.нар. Възродителен процес.

В декларацията се подчертава, че ДПС има мнозинство в общинския съвет в Лозница и решението е взето единодушно.

Формацията на Местан припомня, че подобно решение преди няколко месеца бе взето и от общинския съвет във Велинград, в който ДПС също има мнозинство.

Тогава идеята бе да се издигне паметник на ген. Атанас Семерджиев, началник на Генералния щаб на Българската армия по времето, в което тя пряко участваше в потушаването на протестите срещу Възродителния процес. В декларацията се казва, че вероятно скоро лидерите на ДПС ще поднесат цветя заедно с лидера на БСП Корнелия Нинова пред паметника на Тодор Живков в Правец.

"Да реабилитираш участниците в престъплението "Възродителен процес" само по себе си е престъпление. Когато това се прави от партия, която на думи се бори за права и свободи, освен престъпление, това е и морално падение, загуба на политическа легитимност", се казва в позицията на ДОСТ.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?