ДОСТ и НПСД искат уволнение на новия шеф на държавната фирма "Автомагистрали"

Причината е, че Валентин Николов е отличен с държавна награда за Възродителния процес

ДОСТ и НПСД искат уволнение на новия шеф на държавната фирма "Автомагистрали"

В открито писмо до президента и премиера ДОСТ и НПСД изразяват "дълбокото си възмущение от скандалното назначаване на Валентин Николов за изпълнителен директор на държавното дружество "Автомагистрали", чийто принципал е Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Причината за възмущението им е, че Валентин Николов е бил "не просто активен участник в т.нар. Възродителен процес, но за особени заслуги по време на насилствената смяна на имената на турците и мюсюлманите в България е получил правителствена награда".

Според двете политически формации "това е поругаване на човешкото достойнство и сатанинство спрямо гражданската съвест на стотици хиляди български граждани с наранена и "окървавена“ родова памет".

ДОСТ и НПСД напомнят на Румен Радев, че за неговото избиране за държавен глава са гласували близо 300 хиляди души, за които "политическия патронаж пое ДПС".

"Цинична сделка ли е Валентин Николов, или циници петнят аурата Ви на държавен глава? "Знак по пътя" на България занапред ли е Валентин Николов, или нов възродителен скеч на демократичната ни сцена. Във време на исторически ремарки с петна от кръв ли ще живеем ние, етнически, религиозно и културно различните, или се налага да бъдем държавнически назидавани, за да приемем ново "време разделно" от обединителя на нацията. Да не би тя да не може и не трябва да е модерна гражданска, единна и неделима?!", се казва в откритото писмо на ДОСТ и НПСД.

Двете партии пишат, че са получили стотици сигнали от граждани с въпросите какви са били заслугите на Валентин Николов в Североизточна България и с какви свои конкретни действия срещу пострадалите от Възродителния процес е заслужил правителствената награда.

ДОСТ и НПСД настояват Румен Радев публично да отговори на тези въпроси и искат Валентин Николов незабавно да бъде освободен от заеманата длъжност.

"Оставането му на тази висока държавна служба е гавра с паметта на жертвите на Възродителния процес, както и с болката на стотиците хиляди пострадали", посочват ДОСТ и НПСД.

Двете формации, които ще се явят като обединение ДОСТ на предстоящите парламентарни избори на 26 март заплашват с протести, ако Валентин Николов не бъде освободен от поста.

Валентин Николов беше назначен за изпълнителен директор на "Автомагистрали" седмица след трагичния инцидент в тунел "Ечемишка", при който загина жена от паднала част от осветителната конструкция.

Бившият лидер на ДПС Лютви Местан, също е бил агент на ДС с псевдоним "Павел". Той създаде партия ДОСТ след като беше изключен от почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Националната партия “Свобода и достойнство” (НПСД) беше създадена от бившия втори в ДПС Касим Дал, който напусна партията омерезен от политиката на Доган. Той никога не е бил лидер на НПСД. Първи лидер на формацията беше бившият депутат Корман Исмаилов, а в момента е Орхан Исмаилов.

Парламентарните избори на 26 март ще бъдат тест за "Обединение ДОСТ" и влиянието му сред българските турци.

Споделяне

Още от България